ОСТАННІ НОВИНИ

Кабмін призначив директором НАБУ Кривоноса. Що про нього відомо?

Ольга Денисяка

|

Під час позачергового засідання Кабінет міністрів призначив Семена Кривоноса новим директором Національного антикорупційного бюро. Про це оголосили на засіданні уряду.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль рекомендував призначити Кривоноса і уряд підтримав цю кандидатуру. Прем’єр-міністр також рекомендував новому директору НАБУ призначити двох інших фіналістів конкурсу – Сергія Гупяка та Романа Осипчука – на інші керівні посади в НАБУ.

Обрання директора Національного антикорупційного бюро було однією з семи рекомендацій ЄС при отриманні Україною статусу кандидата. Шмигаль заявив, що тепер Україна виконала всі рекомендації.

«Тепер Україна виконала всі сім рекомендацій ЄС, які були визначені при отримані статусу кандидата. Це показує нашу цілеспрямованість вже цього року почати перемовини про вступ», – сказав Шмигаль.

Зазначимо, що директора НАБУ призначають на посаду на 7 років. До квітня 2022 року його очільником був Артем Ситник.

4 березня конкурсна комісія визначила трьох кандидатів на посаду директора НАБУ. У фінал вийшли керівник четвертого слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань у Хмельницькому Сергій Гуляк, голова Державної інспекції архітектури та містобудування Семен Кривонос та керівник Управління внутрішнього контролю НАБУ Роман Осипчук.

Що відомо про Семена Кривоноса?

У розслідуванні журналісти «Схем» пов’язували Семена Кривоноса  із чинним заступником голови Офісу президента Олексієм Кулебою. Коли Кулеба працював у Київській міській державній адміністрації, дружина Кривоноса – працювала разом з ним.

Зараз Кривонос – голова Державної інспекції архітектури та містобудування України – інституції, яка, зокрема, видає ліцензії на будівництво. Політик Михайло Саакашвілі раніше писав, що на цю посаду Кривоноса повністю підтримав нинішній голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Журналісти з’ясували, що з кандидатом насправді було пов’язано дві різні справи з хабарами на одну і ту ж суму – 120 тисяч доларів. У одній він був викривачем, і її ще торік розслідувало НАБУ.

Інша справа – у 2014 році, її розслідувала СБУ. Відповідно до судового реєстру, голова однієї з сільрад Обухівського району Київщини, начебто вступивши у злочинну змову, в тому числі, з керівником реєстраційної служби місцевого управління юстиції, вимагав неправомірну вигоду за виділення земельної ділянки – у розмірі 120 тисяч доларів. Кривонос у 2014 році, відповідно до його автобіографії, якраз і обіймав посаду керівника цієї реєстраційної служби. Сам Кривонос пояснював, що версія слідства не підтвердилась, а в Офісі генпрокурора інформували, що справа була закрита за відсутністю факту злочину.

У 2016 році Кривонос уже перемагав у конкурсі на директора Одеського територіального управління НАБУ. Але кандидат відмовився від посади у момент, коли тоді ще журналіст Дмитро Гнап готував публікацію про невнесення у декларацію Кривоноса квартири – вартістю, неспівмірною його тодішньому заробітку, та про початок розслідування щодо можливого хабарництва.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *