ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські хірурги врятували пацієнтку, якій гельмінти знищили печінку та жовчний міхур

Ольга Денисяка

|

Прооперували 51-річну мешканку Волині у лікарні святого Пантелеймона Першого медичного об’єднання Львова. Зараз із жінкою все добре: тепер на неї чекає реабілітація та контрольний огляд за два тижні. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Зле жінці стало три місяці тому. Усе почалося з нудоти та болю у правому підребер’ї. Жінка звернулась до лікарів, однак причини погіршення стану ті не виявили. Протягом наступного місяця їй значно погіршало. Від болю Людмила майже перестала спати. Висока температура та слабкість забирали останні сили. Згодом додалася жовтяниця. Ще низка обстежень – і медики діагностували у жінки альвеококоз правої долі печінки.

Альвеококоз – важке паразитарне захворювання, спричинене одним з видів гельмінтів. Джерелом поширення є дикі тварини, зокрема, гризуни, які виділяють заповнені яйцями частинки у довкілля. До людини личинки паразитів потрапляють через травну систему. Найчастіше так стається під час контакту з немитою їжею: на полюванні, під час збору ягід чи лісових продуктів та навіть після контакту з собаками чи котами. Личинки осідають в печінці, легенях, рідше – у структурах головного мозку. Їхня довжина сягає 7 мм. Оперативне втручання, через пізнє звернення, має значні ризики і можливе лише у 15-20% хворих.

Спеціалісти Центру хірургії лікарні святого Пантелеймона після детальної діагностики, зокрема, комп’ютерної томографії, дійшли висновку, що оперативне втручання можливе. Права частка печінки разом з її великими судинами та жовчним міхуром були уражені. Саме тому під час операції хірурги виконали радикальне втручання, видаливши праву частку печінки та жовчного міхура. Операція тривала три години. Після втручання пацієнтка провела три дні у реанімації під пильним наглядом лікарів інтенсивної терапії, а ще сім днів – у відділенні хірургії. Зараз із нею все добре.

Зазначимо, це захворювання – дуже рідкісне. На Львівщині, згідно зі статистикою, щороку оперують до 20 людей з альвеококозом. Через надто пізнє звернення до спеціалістів, частину таких пацієнтів не вдається врятувати.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *