ОСТАННІ НОВИНИ

Керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП оголосили підозру

Наталя Дуляба

|

Митрополита Черкаського і Канівського Феодосія, який очолює Черкаську єпархію УПЦ Московського патріархату, обвинувачують у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі та роботі на державу-агресора. Про це Львівському порталу повідомили в СБУ.

Правоохоронці кажуть, що зібрали беззаперечні докази вини керівника Черкаської єпархії УПЦ (МП) у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі.

У спецслужбі не вказують імені, однак з відкритих джерел відомо, що Черкаську єпархію УПЦ МП очолює митрополит Феодосій. На її офіційному сайті вже розмістили 20-хвилинне відео з проповіддю священнослужителя, у якій він розповідає про відкрите проти нього кримінальне провадження. 

Слідство встановило, що митрополит у публічних висловлюваннях серед священнослужителів і вірян та в офіційних коментарях поширював заклики, що порушують рівноправність громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної належності та переконань.

«Крім того, встановлено, що під його керівництвом адміністратор відомчого сайту єпархії розміщував ворожі матеріали з пропагандистських сайтів Російської православної церкви (РПЦ), серед яких patriarchia.ru та pravmir.ru. У цих публікаціях представники країни-агресора нав’язували ідеї рашизму та популяризували кремлівський режим. Тим самим сприяли загостренню внутрішньої обстановки в регіоні через розпалювання міжрелігійної ворожнечі», – кажуть в СБУ.

Під час обшуків за місцем проживання митрополита та в приміщенні єпархії правоохоронці виявили комп’ютерну техніку та мобільні телефони, мережеве сховище даних і зовнішній накопичувач, а також друковані матеріали, які підтверджують його злочинні дії.

Наразі московському попу оголосили підозру за ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, релігійної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) Кримінального кодексу України.

Наразі триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх винних осіб.

Також вирішується питання щодо кваліфікації дій інших причетних за ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *