ОСТАННІ НОВИНИ

Керівництво Нацспілки архітекторів викрили на махінаціях у будівництві

Наталя Дуляба

|

Керівництво Нацспілки архітекторів України обвинувачують у підробці сертифікатів атестації архітекторів. Про це Львівському порталу повідомили у Службі безпеки України.

За даними слідства, махінаціями у будівельній сфері займалися керівник Національної спілки архітекторів України, його заступниця та IT-фахівець.

Жодних імен в СБУ не називають, але судячи з оприлюднених фото і відкритих джерел, найімовірніше йдеться про 66-річного президента спілки Олександра Чижевського.

Скриншот зі сайту Національної спілки архітекторів України, натисніть на зображення для збільшення

Як встановили правоохоронці, зловмисники «видавали» нові сертифікати атестації архітекторів, хоча не мали на це права. Аби схема працювала, вони незаконно змінювали персональні дані архітекторів у раніше виданих сертифікатах.

Для цього представник Національної спілки архітекторів за вказівкою її керівника передав підконтрольній третій особі свій електронний ключ для входу в електронну систему.

Використовуючи ключ та проґалини в протоколах безпеки системи, було здійснене несанкціоноване втручання та зміну особистих даних в старих сертифікатах архітекторів з окупованого Криму на необхідних «новостворених».

«Всі наступні дії нових архітекторів з використанням таких “чорних” сертифікатів можуть бути визнані в судовому порядку незаконними, що потягне за собою інші негативні наслідки для забудовників та простих громадян», – кажуть в СБУ.

Під час обшуків за місцями проживання і роботи ділків правоохоронці виявили електронний ключ доступу до системи, комп’ютерну техніку та інші цифрові носії інформації з доказами злочинних дій, що в подальшому було підтверджено відповідною судовою комп’ютерно-технічною експертизою.

Водночас заступниця голови Архітектурної палати НСАУ Анна Курій, коментуючи обшуки, заявила, що мета таких дій – знищення організації за критику скандального містобудівного законопроєкту №5655.

«В Спілці архітекторів сьгодні знову обшуки. Законопоєкт №5655 досі не ветовано. В тому, що ці дії тісно пов’язані, немає сумнівів ні у кого. Мета – знищення НСАУ, щоб не стояли на шляху містогвалтівної реформи якісь непотрібні нікому архітектори та урбаністи. В цю історію давно пора втрутитися президенту і накласти вето», – написала Анна Курій у Facebook.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж за попередньою змовою групою осіб) ККУ.

Підозри оголосили керівнику Національної спілки архітекторів України, його заступниці та IT-фахівцю, що безпосередньо здійснював втручання у систему задля внесення змін у документацію.

Наразі слідство триває.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *