ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові кардіохірурги мініінвазивно прооперували дитину зі складною вродженою вадою серця

Ольга Денисяка

|

Спеціалісти лікарні святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова врятували однорічну дівчинку від майбутньої серцевої недостатності. Досі такі втручання дітям найменш травматичним методом виконували лише у столиці. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Пацієнтка – Вероніка з міста Воловець, що на Закарпатті. Їй один рік та два місяці. Місяць тому під час планового обстеження у дівчинки виявили підклапанний стеноз аорти. Це патологія, при якій порушено відтік крові з лівого шлуночка до аорти – основної артерії, що відходить від серця. Простіше кажучи, під клапаном аорти, що забезпечує потік крові в одному напрямку, сформувалась фіброзна мембрана, тобто рубцева тканина, і вона звужувала вихід з лівого шлуночка та порушувала роботу клапана. Тому клапан пропускав кров у зворотньому напрямку. А це значить, що з часом у дитини розвинулася б серцева недостатність.

Підклапанний стеноз аорти зустрічається лише у 1% дітей з вродженими вадами серця. Єдиним виходом була операція.

Аби провести втручання найменш травматично та без розрізу посеред грудної клітки в дитини, кардіохірурги вирішили оперувати мініінвазивно. Тому справа між ребрами зробили чотирисантиметровий розріз, що згодом не буде помітним під рукою дівчинки.

Складність операції полягала в тому, що під клапаном аорти знаходяться критично важливі структури – мітральний клапан, що регулює потік крові з лівого передсердя в лівий шлуночок, а також провідна система серця, спеціальні клітини якої виробляють імпульси.

Операція тривала понад три години та пройшла успішно. З дівчинкою усе добре. На шостий день вона вже поїхала додому.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *