ОСТАННІ НОВИНИ

Повернути аукціони на Prozorro можуть навесні, — Мінекономіки

Ольга Денисяка

|

У Мінекономіки припускають, що, можливо, навесні можна буде повністю повернути аукціони на Prozorro. Про це розповіла заступниця міністра економіки Надія Бігун, повідомляє Укрінформ.

«У постанові Кабміну закладено термін 6 місяців. Саме цей період, за словами міністра енергетики (Германа Галущенка – ред.), знадобиться для повного відновлення енергосистеми за умови відсутності ворожих влучань в об’єкти енергоінфраструктури. Однак, я дуже сподіваюся, що до аукціонів ми повернемося раніше», – сказала Бігун.

За її словами, наразі розглядаються кілька варіантів, залежно від того, наскільки ефективно себе покажуть закупівлі без трираундового аукціону, як буде змінюватися ситуація з енергетикою в країні і наскільки адаптується бізнес.

Бігун припустила, що, можливо, ситуація стабілізується вже навесні, і можна буде повністю повернути аукціони. Інший варіант — запровадити опціональні аукціони.

«Зараз у Prozorro триває розробка (процедури – ред.) для Світового банку, аби закупівлі World Bank для відбудови країни можна було здійснювати через Prozorro. Однією з вимог Світового банку є запровадження опціональних аукціонів, оскільки було чимало дискусій, чи потрібні аукціони для складних предметів закупівель. Ми розраховуємо, що за місяць-два таку процедуру для Світового банку ми запровадимо в Prozorro, і цей функціонал ми могли б перенести на всі закупівлі в системі — замовник сам обиратиме, чи потрібен йому аукціон», – зазначила Бігун.

Крім того, у міністерстві розглядають варіант зробити аукціони обов’язковими для дороговартісних закупівель.

«Адже якщо йдеться про закупівлі на, скажімо, десятки мільйонів гривень, то учасники точно в змозі забезпечити себе безперебійним інтернетом», – додала Бігун.

Нагадуємо, що Кабінет Міністрів України до кінця воєнного стану скасував аукціони під час закупівель у системі Prozorro. Таке рішення прийняли через регулярні знеструмлення, спричинені російськими обстрілами. Про це йдеться у постанові уряду №1495 від 30 грудня.

Так, до закінчення терміну дії воєнного стану та ще 90 днів після нього у системі Prozorro не працюватиме аукціон. Це означає, що учасники, які подаються на тендер, не будуть конкурувати між собою, знижуючи власні ціни в режимі онлайн. Натомість остаточною буде та ціна, яку пропонуватиме учасник під час подачі документів. З-поміж них і обиратимуть переможця тендеру.

Варто зазначити, що обидві системи, що є схожими за принципами, створені для різних завдань. Як пояснюється на сайті ProZorro.Продажі, цю систему розробили для прозорості в усьому, що держава продає. А систему електронних закупівель ProZorro – для прозорості в усьому, що держава купує.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *