ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відновили історичну браму на вулиці Вітовського. Фото

Софія Фенко

|

Львівські реставратори відновили історичну браму у будинку на вулиці Вітовського, 31, неподалік від Парку культури. Над її відновленням фахівці працювали близько двох місяців, повідомили в Львівській міській раді.

«Ця брама мала багато пошкоджень, деякі з них  можна було помітити одразу, інші – приховувала стара фарба. Ми вирівняли її конструкцію, відновили втрачені елементи, поставили нове засклення, клямку. Зробили багато нових вставок на заміну пошкодженої деревини», – розповів майстер-реставратор Богдан Герус.

Майстри доклали чимало зусиль, щоб повернути брамі автентичний вигляд. Окрім вище переліченого з брами також зняли старе нашарування фарби, покрили деревину бейцом темного відтінку та прозорим матовим лаком, виготовили нову цокольну дошку та поріг.

Реставраційна робота була здійснена завдяки програмі співфінансування відновлення цінних елементів в історичних будинках. Її вартість становила близько 68 000 грн.

«З цієї суми місто оплатило майже 47 600 грн, а решту – мешканці будинку», – розповів директор ЛКП «Бюро спадщини», Павло Богайчик.

Нагадаємо, у 2022 році в історичній частині міста, у співпраці з мешканцями, відреставрували 29 брам. Відповідно до Програми співфінансування відновлення цінних елементів в історичних будинках, при реставрації брам 70% вартості робіт фінансується з міського бюджету, а 30% – сплачують мешканці.

При відновленні вікон 60% сплатить місто , а 40% – мешканці. А при заміні пластикових вікон на дерев’яні частки співфінансування рівні – 50% на 50%.

Нагадаємо, що раніше у Львові відновили дубову браму в будинку на вулиці Глібова, 15.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *