ОСТАННІ НОВИНИ

У Мінекономіки пояснили, чому скасували відкриті онлайн-аукціони в системі Prozorro

Андрій Котенський

|

Міністерство економіки очікує, що тимчасове скасування торгів в системі «Прозорро» простимулює учасників торгів активніше подавати свої пропозиції, а також збільшить економію державних коштів, враховуючи подання учасниками мінімальних цінових пропозицій. Про це розповіла заступниця міністра економіки Надія Бігун під час пресбрифінгу, передає Економічна правда.

За її словами, у жовтні після введення в дію постанови №1178, яка суттєво спростила і пришвидшила процедуру відкритих торгівта мала на меті максимально повернути закупівлі в «Прозорро» та забезпечити конкуренцію для бізнесу, кількість учасників в торгах навпаки зменшилась.

«Ми бачимо в середньому, починаючи з жовтня, у нас приблизно 60% торгів відбувались з одним учасником. Цей тренд, коли на тендер виходить лише один учасник зростав і вже на кінець грудня ми мали 88% торгів з одним учасником.Тобто ці торги – вже без аукціону. І ми бачимо що конкуренція в системі зменшується, кількість учасників зменшується», – зазначила Бігун.

У постанові зазначається, що аукціони скасовуються на 6 місяців, однак заступниця голови Мінекономіки запевнила, якщо ситуація стабілізується і буде зрозуміло, що загрози блекаутів такої вже немає, то у відомстві, напевно, будуть готові повернутися до аукціонів раніше.

Бігун пояснила, що раніше учасники, які приймали участь в торгах, розуміли, що після подачі пропозиції є ще етап аукціонів, на яких можна буде зменшувати ціну. Тому учасники закладали в цю ціну певну маржу, за рахунок якої вони могли в аукціоні зменшувати ціну.

«З одного боку бізнес логічно хоче заробити більше – отримати максимальний прибуток, з іншого боку він розуміє, що треба мати можливість виграти і тому прибуток намагалися максимізувати», – додала вона.

Зараз же, для перемоги в тендері необхідно одразу подати мінімальну ціну, за яку учасник буде готовий підписати контракт.

Нагадуємо, що Кабінет Міністрів України до кінця воєнного стану скасував аукціони під час закупівель у системі Prozorro. Таке рішення прийняли через регулярні знеструмлення, спричинені російськими обстрілами. Про це йдеться у постанові уряду №1495 від 30 грудня.

Так, до закінчення терміну дії воєнного стану та ще 90 днів після нього у системі Prozorro не працюватиме аукціон. Це означає, що учасники, які подаються на тендер, не будуть конкурувати між собою, знижуючи власні ціни в режимі онлайн. Натомість остаточною буде та ціна, яку пропонуватиме учасник під час подачі документів. З-поміж них і обиратимуть переможця тендеру.

Варто зазначити, що обидві системи, що є схожими за принципами, створені для різних завдань. Як пояснюється на сайті ProZorro.Продажі, цю систему розробили для прозорості в усьому, що держава продає. А систему електронних закупівель ProZorro – для прозорості в усьому, що держава купує.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *