ОСТАННІ НОВИНИ

Попри війну в центрі Львова таки встановили ялинку

Наталя Дуляба

|

Незважаючи на дискусії у суспільстві щодо того, чи потрібні новорічні ялинки у містах під час війни, у центрі Львова таки встановили святкове дерево. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі мерії.

Головну ялинку Львова встановили на площі перед Оперним театром у п’ятницю, 16 грудня. Її місту подарувало підприємство «Світанок». Висота дерева становить 14 м.

Задля економії електроенергії на ялинці зменшать кількість ілюмінації, а вмикатимуть її лише з 17:00 до 22:00 год. При знеструмленні просп. Свободи дерево окремо підсвічувати не будуть.

Так, освітлення дерева споживатиме 1 кВт на годину (для порівняння, електрочайник споживає за 1 раз від 1,7 до 2,5 кВт).

Зауважимо, що з наближенням новорічних і різдвяних свят українці стали дискутувати, чи доречно під час повномасштабної війни встановлювати ялинки на головних площах міст. Думки розділились: дехто стверджував, що логічніше не витрачати на це кошти і не споживати зайву електрику ілюмінацією. Інші ж навпаки запевняли, що ялинка – беззаперечний атрибут свята, необхідного у складні воєнні часи.

Про те, чи буде у Львові новорічна ялинка, досі публічно нічого не казали. Про те, що її встановили, львів’янам повідомили пост-фактум. Щодо традиційного Різдвяного ярмарку, то його цьогоріч не проводитимуть.

«Довго тривали дебати, чи буде ялинка у Львові. Ми радились з військовими, волонтерами, переселенцями, з фахівцями центру ментального здоров’я. Всі казали, що ялинка однозначно має бути. Тож вирішили ставити новорічну ялинку. Ми знайшли дерево, яке знаходилось на теплотрасі і його треба було зрубати. Гучних святкувань не буде, прикраси минулорічні, нічого нового не купували. Як би не було, ялинка – це важливо, щоб діти мали Різдво. Це святе», – цитує пресслужба мерії міського голову Львова Андрія Садового.

Традиційними елементами Різдва у Львові також є шопка і дідух. Раніше шопку встановлювали на площі Ринок, однак цього року вона стоятиме на площі Яворського (навпроти Гарнізонного храму). А головний дідух міста замість площі Яворського поставлять на площі Музейній.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Роман Балук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *