ОСТАННІ НОВИНИ

РНБО ввела санкції проти ще сімох представників УПЦ МП

Наталя Дуляба

|

Рада національної безпеки й оборони України 11 грудня запровадила санкції проти ще сімох представників УПЦ Московського патріархату. Їх уже ввів в дію президент Володимир Зеленський своїм указом №863.

Так, санкції застосували щодо таких осіб:

  • митрополит Запорізький і Мелітопольський УПЦ МП Андрій Коваленко;
  • митрополит Луганський і Алчевський УПЦ МП Василь Поворознюк;
  • настоятель Мелітопольського Свято-Савинського чоловічого монастиря УПЦ МП Олександр Прокопенко;
  • настоятель Свято-Успенського кафедрального собору УПЦ МП у Херсоні Олександр Федоров;
  • митрополит Бориспільський і Броварський Антоній УПЦ МП, керуючий справами УПЦ МП, член Міжсоборної присутності Руської православної церкви Іван Паканич;
  • митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій УПЦ МП, голова відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ МП Валентин Єгоренко;
  • архієпископ Костянтинівський Паїсій, вікарій Горлівської єпархії УПЦ МП Віктор Шинкарьов.

У Службі безпеки України додають, що фігуранти санкційних списків виступали з різними ініціативами, зокрема погодились на співпрацю з окупаційною владою; просувають проросійські наративи; виправдовують військову агресію РФ в Україні.

Санкції щодо згаданих осіб із УПЦ МП ввели на п’ять років, вони передбачають блокування активів, обмеження торговельних операцій, блокування на виведення капіталів за межі України тощо. Крім того, усіх цих людей позбавлять державних нагород, також вони не зможуть набувати у власність земельні ділянки.

Нагадаємо, 1 грудня президент Володимир Зеленський повідомив, що РНБО доручила Кабміну розробити законопроєкт щодо заборони Української православної церкви Московського патріархату в Україні, а також ініціювала перевірку законності перебування УПЦ МП в Києво-Печерській Лаврі.

Того ж дня Зеленський ввів у дію персональні санкції щодо деяких представників релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації. Серед них ‒ намісник Києво-Печерської Лаври Павло (Лебідь) та екснардеп Вадим Новинський.

З кінця листопада СБУ проводить обшуки в осередках УПЦ МП у різних регіонах України, аби протидіяти підривній діяльності російських спецслужб і не допустити використання релігійних громад як осередки руского міра.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *