ОСТАННІ НОВИНИ

CORE Response у 2023 році продовжить допомогати переселенцям на Львівщині

Андрій Котенський

|

​​Благодійна організація Шона Пенна «CORE Response» співпрацюватиме з Львівською ОВА і у 2023 році для облаштуванні житла осібам, які змушені покинути свої домівки через вторгнення рашистів в Україну. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської обласної військової адміністрації.

У неділю, 11 грудня, відбулась зустріч начальника Львівської ОВА Максима Козицького з представниками благодійної організації «CORE Response».

Ключовою темою для обговорення стала підтримка найуразливіших категорій населення, які через повномасштабну війну опинились на Львівщині.

Як відомо, станом на зараз на Львівщині офіційно зареєстровано 257 тисяч переселенців, з них 70 тисяч – діти. За неофіційними даними, кількість ВПО вдвічі більша, адже не усі стають на облік, а мешкають в приватному секторі.

«Кожного дня в нашу область прибувають евакуаційні потяги з людьми, які втікаючи від війни, приїхали у більш безпечний регіон. Збоку обласної адміністрації ми робимо усе можливе, аби забезпечити їх житлом. Значну частину евакуйованих на сьогодні становлять найбільш вразливі категорії населення: люди з інвалідністю, пенсіонери, особи старшого віку, які потребують опіки, діти-сироти. Обласні спеціалізовані соціальні заклади уже переповнені, при цьому кількість евакуацій не зменшується. З обласного бюджету виділили кошти на ремонти приміщень для проживання ВПО, однак ми потребуємо фінансової підтримки від донорів, аби облаштувати їх побутовою технікою, меблями тощо. Не менш важливо – забезпечити тепло у цих приміщеннях, тому актуальною залишається потреба в джерелах обігріву», – розповів Максим Козицький.

Через значну кількість ВПО на Львівщині зріс попит на послуги з отримання психологічної підтримки. Саме тому є потреба в кваліфікованих спеціалістах, які зможуть надавати людям професійну психоемоційну допомогу.

«Однією з передумов створення в кожному районі області консультативно-координаційних центрів була саме фахова допомога усім, хто постраждав від війни. Якщо йдеться про фахову допомогу для дітей, то в усіх школах області працюють психологи. Важливо розуміти, що люди по-своєму переживають цю війну, адже хтось повернувся з окупованих територій, хтось став свідком страшних подій, які спричинили окупанти, у когось члени сім’ї зараз захищають нас на фронті. Наші фахівці раніше не стикалися з такими історіями, тому ми пропонуємо напрацювати програму для навчання таких працівників», – додав керівник ОВА.

За підсумками зустрічі «CORE Response» зазначили, що візьмуть до уваги усі запити Львівської області, аби ефективно розподілити свої можливості та ресурси на підтримку області вже у 2023 році.

До слова, Львівська область співпрацює з «CORE Response» ще від початку повномасштабної війни. У березні засновник організації Шон Пенн приїхав до Львова, аби особисто зустрітися з керівництвом області та визначити напрями подальшої співпраці, з огляду на велику кількість внутрішньо переміщених осіб.

«CORE Response» почали забезпечувати прихистки ВПО, в тому числі Головний залізничний вокзал, продовольчими товарами, медикаментами, меблями, побутовою технікою (морозильні камери, пральні машинки, телевізори, ноутбуки, посуд, холодильники), засобами особистої гігієни.

Загальна вартість проєктів, які «CORE Response» профінансує на Львівщині впродовж цього і наступного років, сягає понад 1 мільйон доларів.

Серед успішних завершених проєктів: гуманітарна допомога трьом психоневрологічним інтернатам (Грушківський, Поповицький, Лешківський), притулкам ВПО на Арені Львів, на базі Львівської політехніки, Ветеринарної академії та залізничному вокзалі.

На завершальному етапі облаштування гуртожитку на 32 квартири для ВПО в Стебнику. Триває закупівля генераторів, побутової техніки для гуртожитку в с. Неслухів.

У плані робіт: вдосконалення системи опалення в корпусі фізичного виховання ЛНУ «Львівська політехніка», заміна вікон та дверей для шкіл, санаторіїв, пансіонатів, де проживають ВПО.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *