ОСТАННІ НОВИНИ

Звільнення Херсона показує, чия буде перемога, хоча за неї ще доведеться повоювати, – Зеленський

Наталя Дуляба

|

Президент України Володимир Зеленський порівняв деокупацію Херсона із висадкою союзників у Нормандії 6 червня 1944 року, коли вже стало зрозуміло, хто переможе у Другій світовій війні. Про це він сказав 15 листопада, виступаючи на саміті G20.

«Херсон – це одне з найважливіших міст півдня нашої країни і єдиний обласний центр, який Росії вдалося захопити після 24 лютого. І ось Херсон уже вільний. Що це означає? Ця визвольна операція наших Сил оборони є для України аналогією до багатьох битв минулого, які були переломними моментами у війнах. Вони символізували такі зміни, після яких люди вже знали, чия буде перемога, хоча ще й доводилося воювати заради неї. Це як, наприклад, D-Day – висадка союзників у Нормандії. Вона ще не була крапкою в боротьбі проти зла, але вже визначала увесь подальший перебіг подій. Саме це ми відчуваємо зараз, коли Херсон вільний.

Щоб звільнити всю нашу землю від рашистів, нам доведеться воювати ще деякий час… Воювати! Але якщо перемога все одно буде за нами, і ми в цьому впевнені, то хіба не варто спробувати реалізувати нашу формулу миру, щоб усе ж зберегти тисячі життів і вберегти світ від нових дестабілізацій?», – звернувся Зеленський до світових лідерів.

Далі він представив «українську формулу миру» із десяти пунктів, а потім додав: хоче, аби агресивна російська війна закінчилася справедливо, на основі Статуту ООН і міжнародного права, а не «абияк».

«Не варто пропонувати Україні компроміси із совістю, суверенітетом, територією та незалежністю. Ми поважаємо правила, і ми – люди слова. Україна завжди була лідером миротворчих зусиль, і світ це бачив. І якщо Росія каже, що нібито хоче закінчити цю війну, хай доведе це діями», – підкреслив глава держави.

Разом із тим Володимир Зеленський зауважив, що якщо відповідних дій Росії щодо відновлення миру не буде, то вона просто хоче вкотре усіх обманути і заморозити війну тоді, коли її поразки стали особливо відчутними.

«Ми не дамо Росії перечекати, наростити сили, а потім розпочати нову серію терору та глобальної дестабілізації. Впевнений, що саме зараз треба й можна зупинити руйнівну російську війну», – наголосив президент України.

Повний виступ Володимира Зеленського перед лідерами G20 дивіться за цим посиланням.

Довідково: висадка союзників у Нормандії (операція «Нептун») – морська десантна операція, проведена під час Другої світової війни з 6 червня по 25 липня 1944 року в Нормандії проти нацистської Німеччини силами союзників: США, Великої Британії, Канади та інших.

Висадка союзних військ відкрила другий фронт у Західній Європі і призвела до перемоги над Третім Рейхом.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *