ОСТАННІ НОВИНИ

У Шевченківському гаю відреставрували унікальну стодолу

Ольга Денисяка

|

У Музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького завершили розпочату у червні 2022 року реставрацію одного з найбільших експонатів – парафіяльної стодоли (друга половина ХІХ ст.) із с. Либохора Турківського району. Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

Зазначається, що останні роки дах цього цінного архітектурного об’єкту потребував нагальної уваги, адже він також використовується як фондосховище для окремих музейних експонатів. У травні 2021 року музей розпочав благодійний проєкт «Купи ґонтину – врятуй стодолу», за яким кожен міг долучитися до збору коштів на реставрацію. Перші кошти були зібрані саме таким чином, згодом Львівський скансен отримав благодійні внески від декількох компаній, але основна частина використаних фінансів – це гроші із вхідних квитків.

Для покриття даху стодоли використали близько 49 тисяч малих смерекових дощечок – ґонтин. Після перекриття даху їх вкрили шаром ропи (сирої нафти), яка традиційно використовувалась для цього.

«Дощечка лягає одна на одну, вона перекриває фактично більшу частину попередньої. І це виходить, що вона накривається у два ряди, одна за одною. Це забезпечує більшу товщину, туди не затікає вода, і дах не гниє», – розповів керівник будівельно-реставраційного відділу музею Василь Марків.

Технологію при реставрації даху не змінювали, аби будівля не втратила своєї автентичності. За словами керівника Львівського скансену Михайла Закопця, роботи були виконані власними зусиллями музейників.

«Це все – кропітка робота наших майстрів, повністю ручна робота. Один із працівників, які цього року перекривали стодолу, робив це і минулого разу, ще 30 років тому. Ми переконані, що цей дах простоїть не менше. Разом із тим, успішність цього проєкту – приклад того, як небайдужі містяни та відвідувачі музею можуть разом долучатися до збереження архітектурних об’єктів», – зазначив Михайло Закопець.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *