ОСТАННІ НОВИНИ

На Янівському кладовищі вшанували пам'ять героїв Листопадового чину

Андрій Котенський

|

Сьогодні, 1 листопада, Львівщина відзначає 104-ю річницю утворення Західноукраїнської Народної Республіки. Пам’ять героїв Листопадового чину вшанували на Меморіалі Українських Січових Стрільців, що на Янівському кладовищі. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської військової облдержадміністрації.

Цього дня 1918 року у Львові відбулося збройне повстання, відоме в історії як Листопадовий чин або Листопадовий зрив. Його результатом стало проголошення Західноукраїнської Народної Республіки. Тоді на львівській Ратуші уперше замайорів державний синьо-жовтий прапор.

В межах відзначення цієї дати пам’ять героїв Листопадового чину вшанували на Меморіалі Українських Січових Стрільців, що на Янівському кладовищі.

Присутні представники громадськості поклали квіти та лампадки до Меморіалу. Також відслужили чин панахиди та провели громадське віче.

Окрім того, до 104-ї річниці ЗУНР поклали квіти до Меморіалу воїнам Української Галицької Армії, що на Личаківському кладовищі у Львові.

А Львівська національна академічна чоловіча хорова капела «Дударик» у парку «На Валах» виконала пісні зі «Стрілецького співаника».

«Тоді, у далекому 1918 році, це була рішуча спроба нашого народу створити на українських землях колишньої Австро-Угорської імперії власну вільну державу.

Західноукраїнська Народна Республіка проіснувала зовсім недовго, але навіть за такий короткий термін зуміла підняти національний дух всього українства та утвердити незворотний шлях боротьби за незалежність. Сьогодні, у складні часи захисту України від навали російських загарбників, створення ЗУНР має історичне значення. ЇЇ історія – символ нашого споконвічного прагнення свободи. Вільна Україна завжди була найвищою метою, за яку боролись і вмирали, в яку вірили її найкращі сини і доньки. Переможемо!”, – повідомив начальник Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Павло Ткачук.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *