ОСТАННІ НОВИНИ

Львівводоканал потрапив у скандал із купівлею іранських труб

Наталя Дуляба

|

ЛМКП «Львівводоканал» потрапило у скандал через намір придбати труби іранського виробництва. На підприємстві запевняють: купівля товару, виготовленого в країні, яка підтримує війну проти України, є неприпустимою. Тому переможець тендеру, українська компанія «Інтерструм», має поставити труби іншого виробника. Про це повідомляє Львівський портал.

Днями голова Держаудитслужби України Геннадій Пліс опублікував копії документів на поставку «Львівводоканалу» труб. Йдеться про два договори, укладені з переможцем тендерів ТзОВ «Інтерструм» 25 липня та 18 жовтня, на 3,73 млн грн та 18,9 млн грн.

Увагу Геннадія Пліса привернув той факт, що труби виготовлені в Ірані, який підтримує збройну агресію Росії, постачаючи їй дрони-камікадзе.

«Іран вирішив підтримати вбивства українців, передавши Росії ударні безпілотники. Ними вражають критичну інфраструктуру і вбивають мирних жителів. Проте як ми бачимо, це не заважає «Львівводоканалу» закуповувати іранські труби. Останній договір датований 18 жовтня 2022 року, тобто вже після масованої атаки дронів на Україну!

Тому у мене виникає кілька питань. Як цей товар міг потрапити в Україну з підсанкційної країни? Як це пропустила митниця? Яким чином визначена ціна цих труб, оскільки, дослідивши питання, виявилося, що це непоодинокий випадок, ті ж самі труби є і в Києві, проте їхня вартість удвічі менша від львівських. Хоча, можливо, ціна київських поставок удвічі більша, а львівських – учетверо від їхньої митної вартості?», – написав у своєму Facebook очільник Держаудитслужби.

Він наголосив, що перевірку цих закупівель «Львівводоканалу» буде контролювати особисто. Також Геннадій Пліс додав, що за справу вже взялась СБУ.

На цю ситуацію вже відреагували у «Львівводоканалі». У своїй офіційній заяві підприємство стверджує, що не працюватиме з країнами, які допомагають російським терористам. Переможець торгів має запропонувати труби з іншої країни, у противному випадку буде оголошений новий тендер.

«В обох тендерах переможцем стала українська компанія ТзОВ «Інтерструм». На етапі визначення переможця стало відомо, що запропонована труба іранського виробництва. На той момент також стало відомо, що Іран як країна відкрито підтримала Росію у війні з Україною. І хоч пропозиція іранської труби була найнижчою із запропонованих, ми відразу почали перемовини про обов’язкову заміну країни-виробника ще до укладання договору.

Постачальник попередньо погодився замінити виробника труб, але для цього згідно із процедурою проведення міжнародних торгів нам необхідно було завершити укладання з ним угоди як із переможцем тендеру, а уже після цього офіційно узгодити заміну виробника труб додатковою угодою. Якщо ж компанія торгів не зможе надати відповідні труби з іншої країни, то угоду буде розірвано, ми проведемо нові міжнародні торги. Про що теж було повідомлено підприємству. Безсумнівно, ЛМКП «Львівводоканал» не буде працювати або здійснювати закупівлі товарів у країн, що допомагають терористам», – йдеться в заяві комунального підприємства.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТзОВ «Інтерструм» – київська фірма, яка торгує машинами й устаткованням для добувної промисловості та будівництва. Її засновниками є кияни Ігор Бондар і Кирило Акімов.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *