ОСТАННІ НОВИНИ

Естонія визнала РФ державою-спонсором тероризму

Ольга Денисяка

|

18 жовтня Парламент Естонії схвалив заяву, якою засудив спробу Росії анексувати території України та оголосив російський режим терористичним. Про це повідомляє ERR.

Заяву підтримали 88 депутатів парламенту, голосів «проти» та «утрималися» не було.

Відповідно до схваленої резолюції, парламент різко засуджує військові дії Російської Федерації проти України та незаконну анексію захопленої в ході агресії території. Парламент підтверджує, що Естонія ніколи не визнає порушення територіальної цілісності України внаслідок агресії та проведення псевдореферендумів.

Згідно з документом, парламент підтримує розслідування, розпочаті Міжнародним судом та Міжнародним кримінальним судом для з’ясування обставин злочинів, скоєних на території України, та вважає за необхідне провести щодо винних у злочині агресії судовий процес у рамках спеціального міжнародного трибуналу.

«Підтримуючи заклик парламенту України до держав та міжнародних організацій, Рійгікогу оголошує російський режим терористичним, а Російську Федерацію – державою-спонсором тероризму, діям якої необхідно дати спільну відсіч. Рійгікогу закликає міжнародне співтовариство прийняти аналогічні декларації», – наголошується в документі.

Крім того, згідно із заявою, парламент засуджує використання в рамках агресії збройних формувань, таких як «Група Вагнера», створених за підтримки влади Російської Федерації. Парламент вважає за необхідне визнати збройні сили створених Російською Федерацією так званих Донецької та Луганської народних республік та приватну військову компанію «Вагнер» терористичними організаціями.

Парламент також засуджує оголошення та проведення російським режимом мобілізації, що порушує міжнародне право, зазначаючи, що мобілізація, проведена з метою продовження злочинної агресії, є злочином проти миру. Крім того підтримує вимогу позбавити Російську Федерацію статусу постійного члена Ради Безпеки ООН та закликає держави-члени Європейського союзу виявити єдність у застосуванні додаткових економічних санкцій, спрямованих проти Російської Федерації та її союзника Білорусі, та санкцій щодо окремих осіб, а також стежити за суворим дотриманням запроваджених раніше санкцій.

Естонський парламент також закликає Європейський Союз та НАТО значно збільшити обсяг військової та гуманітарної допомоги Україні та підтримати повоєнне відновлення держави.

«Естонія всіма можливими засобами підтримує народ, державу та армію України у війні з агресором і вірить у перемогу України, оскільки лише це відновить мир у Європі», – йдеться у документі.

Нагадаємо, що напередодні Свропейський парламент схвалив запит групи Європейських консерваторів і реформістів щодо включення до порядку денного пленарних засідань дебатів про визнання Російської Федерації державою–спонсором тероризму.

Очікується, що резолюція буде обговорена й винесена на голосування в Європарламенті під час сесії 21-24 листопада.

Як повідомляв Львівський портал, напередодні Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій Російська Федерація названа терористичним режимом.

ПАРЄ стала першою міжнародною організацією, яка визнала Росію державою-терористом.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *