ОСТАННІ НОВИНИ

Рада затвердила проєкт держбюджету-2023

Анастасія Диняк

|

Верховна Рада України затвердила проєкт держбюджету на 2023 рік у першому читанні. Про це повідомив перший заступник голови Податкового комітету Ярослав Железняк.

Так, за даними Железняка, після майже трьох годин обговорень правок до держбюджету на 2023 рік народні депутати затвердили проєкт. «За» проголосував 251 нардеп.

По фракціям:

  • «Слуга народу» – 194;
  • «Європейська солідарність» – 0;
  • «Батьківщина» – 0;
  • Платформа за життя та мир – 17;
  • «За майбутнє» – 1;
  • «Голос» – 7;
  • «Довіра» – 17;
  • Відновлення України – 11;
  • Позафракційні –4.

«Години дві розглядали правки. В результаті нічого не змінилося. Залишилося лише дві «балансові правки» (ті що прямо прописані у висновку Комітету): +2 мільярди ДФРР (Державний фонд регіонального розвитку – ред.); +446 мільйони соцзахисту дітей та сім’ї», – зазначив перший заступник.

Також він додав, що під час обговорень вдалося збити правку про збільшення фінансування «Марафону» на 1,4 мільярда, правку №230 (щодо реабілітації осіб з інвалідністю) та №277 (додаткові права КМУ).

Нагадаємо, 13 вересня Кабінет міністрів схвалив проєкт державного бюджету України на 2023 рік, тепер він направляється до Верховної Ради. Майже 50% з усіх коштів планують вділити на безпеку та оборону.

Ще одним важливим напрямком бюджету буде фінансування соціальних програм. За словами очільника Уряду, 35% видатків складатимуть пенсії, субсидії, допомога малозабезпеченим родинам, виплати внутрішньо переміщеним особам, витрати на медицину й освіту.

Також прем’єр-міністр підкреслив, що будуть скорочуватися всі інші видатки, зокрема, на органи державної влади. Зокрема, зменшать кількість чиновників, уріжуть зарплати та премії. За винятком силових структур, видатки на утримання органів державної влади буде скорочено на 11,6 млрд гривень, порівняно з 2022 роком.

Крім того, в рамках кошторису на 2023 рік буде створено бюджетний Фонд ліквідації наслідків збройної агресії у розмірі не менше 19 млрд грн. Там планується акумулювати конфісковані кошти росії та росіян, а також міжнародну допомогу на швидке відновлення. Також передбачено додаткову дотацію на компенсацію витрат для місцевих бюджетів у зв’язку з війною у розмірі 24 млрд грн.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *