ОСТАННІ НОВИНИ

Встановлено п’ятьох діток, які стали жертвами зґвалтувань військовими РФ

Андрій Котенський

|

Офіс генерального прокурора встановив п’ять жертв сексуального насильства проти дітей віком від 4 до 16 років з боку російських військових. Водночас таких справ офіційно зафіксовано вже кілька десятків. Про це розповів генеральний прокурор Андрій Костін в інтерв’ю виданню Лівий берег.

За словами Андрія Костіна, в Офісі генерального прокурора відомо про декілька десятків справ, що стосуються сексуальних злочинів російських війскових проти українських дітей. Наразі встановили п’ятьох жертв, яким було від 4 до 16 років.

«Встановлено п’ятьох дітей у віці від 4 до 16 років, які стали жертвами цієї категорії воєнних злочинів. Але ми всі розуміємо, що таких злочинів набагато більше, ніж я вже зазначив… Це складна робота. Ми працюємо з дітьми з використанням такої системи, яка називається «зелена кімната» – за безпосередньої участі психолога: він поза візуальним спостереженням дитини, але допомагає. Це складно. Але в деяких випадках є свідчення, які можуть бути використані як докази в цих кримінальних провадженнях», – повідомив Андрій Костін.

Україна також налагоджує міжнародну комунікацію, аби наші громадяни, які втекли від російської окупації за кордон, змогли заявити про російські воєнні злочини у країнах, в яких перебувають.

«Генеральні прокурори країн-партнерів готові нам допомагати. Багато наших людей виїхали з місць, де відбувалися активні бойові дії, або з місць, які були тимчасово окуповані. Багато з них можуть бути свідками або навіть жертвами, постраждалими від воєнних злочинів, у тому числі злочинів, які стосуються сексуального насильства під час війни», – повідомив він.

Водночас Андрій Костін також підтвердив, що понад 7 тисяч дітей були депортовані на непідконтрольну Україні територію, в Росію та Білорусь. Точно порахувати неможливо, бо вивозили їх через тимчасово неконтрольовану частину кордону. За даними російських джерел, понад 1000 дітей уже всиновлено в Росії, а це означає, що повернути їх буде дуже важко – за законами Російської Федерації, вся інформація про дитину знищується в момент її всиновлення, і довести, що ця дитина була з Маріуполя або з Харкова, практично неможливо.

«За нашими даними (те, що ми можемо офіційно підтвердити), понад 7 тисяч дітей були депортовані на непідконтрольну Україні територію, на територію держави-агресора та Республіки Білорусь. Ця цифра базується – у тому числі – на заявах родичів, заявах керівників певних дитячих установ», – повідомив генпрокурор.

За його словами, головне завдання Генпрокуратури – ідентифікувати цих дітей.

«Наразі ідентифіковано 5327 дітей, і ми цю інформацію також направляємо до Міжнародного Комітету Червоного Хреста, тому що можливості в міжнародних інституцій допомогти повернути наших дітей додому об’єктивно є. І вони вищі, ніж ті процесуальні, які мають наші органи досудового розслідування та Офіс генерального прокурора, тому що ми ефективно фізично дістати можемо тільки на території України – повідомив Андрій Костін.

Серед вивезених дітей – діти-сироти і позбавлені батьківської опіки, а також діти з повноцінних сімей, які, можливо, загубилися під час ведення бойових дій чи втратили батьків в російській окупації.

Лише 55 дітей, які були незаконно депортовані на територію держави-агресора, Україні вдалося повернути. 37 дітей разом з батьками або вихователями перебувають на цей час на території країн Європейського Союзу.

На думку Костіна, міжнародні організації мають можливості тиснути на країну-агресора, щоб повернути дітей. Водночас вони використали ці можливості, щоб українське зерно експортувалося в країни світу, які потерпають від голоду.

«Ми живемо у світі цинізму, на жаль. Але ми маємо із цим цинізмом також працювати. І вимагати, навіть якщо є цинізм, робити те, що можливо», – переконаний генпрокурор.

Як відомо, нещодавно було опубліковано звіт ОБСЄ з посиланням на дані офісу омбудсмана – часів Денісової, що «підтверджені неодноразові випадки сексуального насильства, вчиненого російськими військовими, а також масові вбивства цивільного населення, в тому числі дітей. Як мінімум йдеться про 25 дівчат у віці від 14 до 25 років, які утримувались у підвалі в Бучі, піддавалися груповому зґвалтуванню російськими військовими, внаслідок чого 9 із них завагітніли».

Фотоілюстрація: Аліса Гусєва, Укрінформ.

Фото: Макс Требухов, Лівий берег.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *