ОСТАННІ НОВИНИ

Тайра засвідчила Гельсінській комісії про жахіття російського полону

Андрій Котенський

|

Українська волонтерка і парамедик Юлія Паєвська (Тайра), яку 17 червня звільнили з російського полону, дала свідчення перед Гельсінською комісією в США. Про це повідомила посол України у США Оксана Маркарова.

«Наша легендарна Юлія Паєвська (Тайра) дала свідчення перед Гельсінською комісією. Це був дуже потужний виступ з правдою про жахи російської блокади Маріуполя та про тримісячне перебування в нелюдських умовах у полоні окупантів, нічим не обмежену жорстокість російських загарбників-терористів і закликала наших американських друзів збільшити допомогу Україні, збільшити тиск на Росію, допомогти нам захистити не тільки Україну, а й весь цивілізований світ», – повідомила Оксана Маркарова.

За її словами, це дуже важливі свідчення для притягнення Росії до відповідальності за всі ці злочини та для привернення уваги до необхідності збільшення спільних зусиль по звільненню всіх захисників та цивільних яких Росія незаконнно захопила і утримує,  порушуючи всі міжнародні норми.

Про що свідчила Тайра

Уривки із виступу Юлії Паєвської опублікували у The Guardian. Зокрема Гельсінській комісії було засвідчено, про те, що українські бранці РФ у своїх камерах тижнями кричали і вмирали від тортур без будь-якої медичної допомоги. До самої смерті люди зазнавали знущання, побиття та приниження.

«Вагітні жінки-в’язні, про їх долю не знають ні рідні, ні держава. Боєць, якого били три години, а потім кинули в підвал, як мішок… Мертва дитина на руках у матері. Семирічний хлопчик із кульовими пораненнями помер в мене на колінах, бо я не могла відвернути смерть», – розповіла Тайра.

На її очах гинуло під авіаударами півмільйонне місто Маріуполь.

«Це були методичні, сплановані авіаудари по лікарнях і житлових кварталах… Лікарня, повна поранених солдатів і цивільних, де закінчилися анестетики та антибіотики. Солдати і весь медичний персонал сплять дві-три години на добу, тому що операції йдуть одна за одною. «Швидкі» прибувають кожні 5-10 хвилин, де поранені та мертві лежать один на одному. Палаючі машини з палаючими людьми в них. Рятувальники дістають з-під завалів понівечених до невпізнання жінок і дітей. Люди набирають воду з калюж. Пограбовані будинки. Собаки, які колись були домашніми тваринами, тягали людські кінцівки містом», – описує Тайра жахи російської окупації Маріуполя.

Довідка. Комісія з питань безпеки та співробітництва в Європі (Гельсінська комісія), є незалежною урядовою агенцією США, створеною Конгресом у 1975 році для моніторингу та заохочення дотримання Гельсінських угод та інших зобов’язань Організації з безпеки та співробітництва. в Європі (ОБСЄ).

Документ міжнародних домовленостей підписаний главами 35 держав у тому числі СРСР, правонаступником якого є Росія, передбачає закріплення політичних і територіальних підсумків Другої світової війни, в тому числі принципу непорушності кордонів; територіальна цілісність держав, мирне врегулювання суперечок, зобов’язань з питань прав людини і основних свобод.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *