ОСТАННІ НОВИНИ

Байден вважає, що росію не треба визнавати спонсором тероризму

Наталя Дуляба

|

Президент США Джо Байден заявив, що росію не слід визнавати державою-спонсором тероризму. Про це пише Українська правда з посиланням на Reuters.

Журналісти у Білому домі запитали, чи має бути визнана росія державою-спонсором тероризму. На це Байден відповів: «Ні».

Зауважимо, що оголошення росії державою-спонсором тероризму змусить уряд США обмежувати іноземну допомогу, скоротити експорт та продаж оборонних товарів, встановлювати контроль над експортом товарів подвійного призначення та багато іншого.

Це також «передбачає інші закони про санкції, які карають осіб і країни, які беруть участь у певній торгівлі з державами-спонсорами», що означає, що США, можливо, доведеться розширити свої санкції набагато ширше, ніж на певні російські сектори економіки.

Чотири держави, які США визнали спонсорами тероризму, – Куба, Північна Корея, Іран і Сирія – торгують зі світом набагато менше, ніж росія.

Американська влада не наважувалася вносити СРСР до цього списку навіть у часи Холодної війни.

Як повідомляв Львівський портал, ще 1 березня президент Володимир Зеленський звернувся до лідерів країн світу й попросив визнати росію державою-терористом після ракетного удару російських окупантів по центральній площі Харкова.

Наприкінці липня Сенат США ухвалив резолюцію, якою закликав Державний департамент визнати росію країною-спонсором тероризму. Раніше подібний заклик передали у Палаті представників (нижня палата Конгресу). Якщо Держдеп не прислухається, це може зробити  Конгрес.

13 серпня москва попередила Вашингтон, що визнання росії країною-спонсором тероризму стане «точкою неповернення», і що тоді рф може знизити рівень дипломатичних відносин зі США або навіть розірвати їх.

Додамо, що на офіційному рівні росію державою-спонсором тероризму визнала Латвія.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *