ОСТАННІ НОВИНИ

На Запоріжжі ставленики Зеленського з депутатами продавали гуманітарку через відомі мережі супермаркетів

Анастасія Диняк

|

На Запоріжжі посадовців обласної військової адміністрації та депутатів від «Слуги народу» та «Батьківщини» нібито підозрюють у розкраданні гуманітарної допомоги на мільйони доларів. Про це Львівському порталу повідомили в НАБУ.

Так, правоохоронці провели понад 20 обшуків у Запоріжжі, зокрема у приміщеннях міськради, обласної військової обладміністрації, складських приміщеннях та у домівках можливих причетних до розкрадання гуманітарної допомоги.

За даними агента НАБУ Євгена Шевченка, наразі до списку підозрюваних входять четверо чиновників. Зокрема йдеться про:

  • голову Запорізької ОВА Олександра Старуха;
  • заступницю голови Запорізької ОВА Злату Некрасову;
  • депутата Запорізької обласної ради Віктора Щербину («Батьківщина»);
  • секретаря Запорізької міськради Анатолія Куртєва («Слуга народу»).

Також Шевченко наголосив, що голова ОВА Старух був призначений на посаду очільником ОП України Андрієм Єрмаком.

За попередньою інформацією, з початку повномасштабної війни в Україні за допомогою злочинної схеми посадовці встигли розікрасти гуманітарної допомоги для військових, місцевих мешканців та переселенців на мільйони доларів.

Так, з лютого це:

  • 22 морські контейнери;
  • 389 залізничних вагонів;
  • 220 вантажних автівок.

Агент НАБУ додає, що список можливих причетних неповний, адже наразі тривають слідчі дії, а також зазначив, що відповідальність понесуть й посадові особи торгівельних мереж, причетних до схеми розкрадання та продажу гуманітарної допомоги. За його словами мова про торгові мережі «Сільпо» та «АТБ».

Окрім того, у НАБУ прозвітували, що під час обшуків у посадовців Запорізької міської ради правоохоронці виявили незареєстровану вогнепальну зброю та набої до неї, а також значну суму готівки.

«Звертаємо увагу, що обшук – це одна з багатьох слідчих дій, що проводять в межах розслідування, і не свідчить про винуватість осіб, а є лише одним із інструментів для здобуття доказів», – зазначили в НАБУ.

На обшуки вже відреагував секретар ЗМР Куртєв («Слуга народу»). Він наголосив на непричетності власній та своїх заступників та зазначив, що вони «вже повернулися до звичного режиму роботи та до виконання покладених на них професійних зобов’язань».

«Кожен сьогодні робить те, що має робити, у кожного свій фронт, а отже разом ми переможемо, не дивлячись ні на що… Також хочу звернутися до тих людей, які ставлять під сумнів мої слова про непричетність. Звертаю вашу увагу на те, що зараз триває слідство і що проведені у міськраді слідчі дії – це не ознака встановленої вини… А в результаті учорашніх слідчих дій не було виявлено жодних доказів чи свідчень про причетність міської ради до раніше виголошених обвинувачень», – написав Куртєв.

Зазначимо, попередня правова кваліфікація вчинених кримінальних правопорушень – ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою), ч. 3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, вчинена організованою групою або в особливо великому розмірі) та ст. 368-5 (Незаконне збагачення) КК України.

Максимальне покарання, яке може загрожувати причетним – до дванадцяти років за ґратами з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на термін до трьох років та з конфіскацією майна. Наразі тривають слідчі дії.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *