ОСТАННІ НОВИНИ

Нардепи просувають антиукраїнський закон «Про медіа»

Андрій КОТЕНСЬКИЙ

|

Верховна Рада України у першому читанні підтримала скандальний закон «Про медіа» №2693-д, у якому ряд положень суттєво послаблюють позиції захисту української мови у медіа. «За» відповідне рішення проголосували 233 нардепи, повідомляє кореспондент Львівського порталу.

За новий закон проголосували 179 депутатів від «Слуги народу», 6 – від «Батьківщини», 12 – «Платформа за життя і майбутнє», 7 – Партія «За майбутнє», 12 – «Довіра», 12 – «Відновлення» та 5 позафракційних, і лише «Європейська солідарність» та «Голос» не голосували.

Нардеп Володимир В’ятрович повідомив, що попри всі заклики вилучити з законопроєкту «Про медіа» формулювання, що розміновують культурний кордон з Росією, його таки ухвалили в першому читанні в незмінному вигляді. Але «на соплях» і є надія, що до скандального закону будуть внесені правки, щоб його прийняти вцілому.

«За – 233 голоси, з яких 179 – «слуги народу», решта переважно колишня ОПЗЖ і провладні депутатські групи. Багато хто голосував, повіривши обіцянкам авторів законопроєкту врахувати поправки, що зберігають захист українського культурного простору. І я певен, що якщо ці поправки не будуть реально враховані, закон про медіа не отримає 226 голосів у другому читанні. І ніякі мантри про євроінтеграцію вже не спрацюють. Бо захист українського простору – невід’ємний елемент нашої відсічі росії і нашого руху в Європу. Послабити цей захист ми не дамо», – зазначив Володимир В’ятрович.

За даними Української правди, схвалення закону «Про медіа» є одним з критеріїв, необхідних для початку переговорів про вступ України до ЄС.

Віцепрем’єрка з європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина висловила впевненість, що цей закон буде ухвалений, бо, за її словами, «навіть ті депутати, які не готові прямо зараз віддати голос, не сумніваються в тому, що ухвалення закону потрібне».

У той же час громадянський рух «Відсіч» зауважує, що у цей важливий і потрібний для євроінтеграції України законопроєкт олігархічні медіалобісти заховали надзвичайно шкідливі зміни до законодавства. Ці зміни передбачають:

  • фактичне зменшення української пісенної квоти на радіо на 10%;
  • повернення артистів-рашистів на екрани шляхом нівелювання Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці;
  • скасування заборони на популяризацію органів російської влади та її окремих представників у телепередачах і фільмах;
  • скасування заборони на приниження та зневажання української мови у фільмах;
  • дозвіл телеканалам і далі безкарно порушувати закон про мову, транслюючи фільми російською;
  • скасування нещодавно ухваленої заборони пісень російських виконавців тощо.

Новим законопроєктом «Про медіа» фактично знищуються принципово важливі норми нещодавно ухваленого конституційною більшістю Верховної Ради закону про заборону пісень російських виконавців (№2310-ІХ).

Крім того, проєкт містить чимало інших послаблень і погіршень, вигідних російськомовній медіаіндустрії та абсолютно невигідних і невідповідних національним інтересам України та настроям суспільства.

Головним автором законопроєкту «Про медіа» у редакції 2022 року є голова Комітету з питань гуманітарної політики, «слуга народу» Микита Потураєв, який вже неодноразово відзначався ганебними законодавчими ініціативами проти української мови та українського інформаційно-культурного простору й навіть отримав від громадськості прізвисько «вбивця мови».

Очолюваний Потураєвим Комітет підтримав законопроєкт «Про медіа» з усіма шкідливими нормами, проігнорувавши вимоги громадськості про виправлення шкідливих норм до першого читання.

Фото: Цензор.Нет, Відсіч

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *