ОСТАННІ НОВИНИ

Київ і Львівщина – лідери з розкрадання гуманітарки, – Монастирський

Наталя Дуляба

|

Правоохоронці розслідують 247 кримінальних справ, відкритих за підозрою у розкраданні гуманітарної допомоги. Лідерами є Київ та Львівська область. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі уряду.

Як розповів глава МВС України Денис Монастирський, шахраї використовують війну та самих українців, які можуть бути у безпорадному стані, для власного збагачення. Втім він запевнив, що правоохоронці оперативно реагують на всі звернення щодо можливих зловживань на гуманітарній допомозі.

Із 247 кримінальних проваджень, відкритих за фактом розкрадання гуманітарки, 29 особам вже оголосили підозри. Після завершення розслідування справи скерують до суду, який і винесе вирок зловмисникам.

«В Україні вже з’явилися два лідери за шахрайством: Київ та Львівщина. Далі – Харківщина та Кіровоградщина», – сказав Денис Монастирський.

Зазначимо, що для розслідування таких видів шахрайств Верховна Рада ввела спеціальну статтю 201-2 Кримінального кодексу «Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги».

За словами Монастирського, найтиповішими прикладами шахрайств, які стосуються гуманітарної допомоги, є:

  • збір коштів на автомобілі для ЗСУ. Ділки купують їх за кордоном, але замість того, щоб справді передати машини на потреби військових, продають в Україні за ринковою вартістю;
  • закупівля гуманітарної допомоги у вигляді товарів та подальший їхній продаж.

Очільник МВС додав, що найцинічнішим шахрайством вважає випадки, коли українці на окупованих територіях сплачували значні сум за евакуаційні маршрути, а ділки зникали з грошима.

Зауважимо, що евакуація, яку проводить українська влада, є повністю безкоштовною.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *