ОСТАННІ НОВИНИ

Юлія Паєвська (Тайра): «Там здається, що України уже не існує»

Андрій Котенський

|

Парамедик Юлія Паєвська про російський полон:

«Поки що я не буду постити селфі. Вибачте. Моя вага на тепер близько 50 кг. Я занадто виснажена і виглядаю жахливо. Але мною опікуються найкращі лікарі і скоро я повернусь в стрій.

Знову і знову хочу подякувати за обмін, що був безперечно чудом Господнім, і усім причетним до цього дива.

Більше за все мені боляче за долю хлопців і дівчат, що сидять в застінках ворога – коли ти там здається, що надії немає, і Україна уже не існує як держава.

Необхідно добитись аби всі полонені були захищені міжнародною конвенцією з прав людини, бо коли ми там – ми абсолютно безправні як раби. Жодних передач нам не дають, жодної інформації про сім’ю ми не маємо, лікарська допомога недоступна.

Умови утримання нагадують концтабір, і я би не дуже здивувалась опинившись одного разу в газенвагені (мобільній газовій камері – ред.), і я не жартую, на жаль. І це тільки малий відсоток того що відбувається в кам’яних мішках за лінією зіткнення.

Ця тема болюча і гостра. Всі полонені мусять бути звільнені. Необхідно розробити систему контролю і алгоритм обміну.

Наразі я в безпечному місці під наглядом найкращих лікарів. Скоро повернусь в стрій, та треба відновити сили. Дякую за ваші молитви і допомогу!

Мир вам. Разом все здолаємо».

Довідково

Юлія Паєвська (позивний «Тайра») — тренерка з айкідо, дизайнерка. Проте ще з початку війни на Донбасі вона допомагала пораненим як парамедик.

Там Тайра сформувала власну команду для евакуації під назвою «Ангели Тайри». За даними «АрміяInform», лише станом на 2019 рік вона врятувала понад 500 українських військових.

З 2020 року Тайра є членом української збірної «Ігор нескорених». Також вона відзначена низкою державних нагород (Народний Герой України, відзнака Президента України «За гуманітарну участь в антитерористичній операції»).

16 березня 2022 року Паєвська потрапила в полон у Маріуполі, де волонтерила і надавала допомогу цивільним пораненим.

А у травні Associated Press оприлюднило відео з нагрудної камери Паєвської. Вона встигла передати журналістам записи за день до викрадення. На відео Тайра допомагає цивільним та військовим, показує наслідки ударів російського війська по Маріуполю.

17 червня стало відомо, що Україні вдалося звільнити відому волонтерку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *