ОСТАННІ НОВИНИ

На фронті загинув відомий київський активіст Роман Ратушний

Андрій Котенський

|

На Харківщині загинув відомий київський активіст, голова ГО «Захистимо Протасів яр» Роман Ратушний. Він був розвідником 93 окремої механізованої бригади «Холодний яр» і загинув в бою під Ізюмом, повідомляє ГО «Захистимо Протасів Яр».

Роман Ратушний загинув у бою ще у четвер, 9 червня, але його загибель підтвердили лише сьогодні.

«9 червня в бою, під Ізюмом, загинув лідер нашої громади, голова ГО «Захистимо Протасів яр» і розвідник 93 омбр «Холодний яр» – Роман Ратушний. Ромчик був кращим з нас, відчайдухом, який завжди був першим в будь-якому бою і ніколи не проявляв страху. Так сталося, що в його останньому бою, він був в розвіддозорі в складі бойової групи і загинув під час виконання бойового завдання», – йдеться у повідомленні.

Роман був переконаний, що: «чим більше росіян ми вб’ємо зараз, тим менше росіян доведеться вбивати нашим дітям». Він також виступав проти надання українського громадянства так званим «добрим росіянам» і зауважував, що первинною ідентифікацією українців – українська мова.

«5 липня Ромі мало б виповнитися 25… Він був патріотом все життя: учасник Революції Гідності в 15 років, громадський активіст, очолював ГО «Захистимо Протасів яр».

З першого дня повномасштабного російського вторгнення Роман брав участь в боях під Києвом, а потім вже в складі 93 ОМБР «Холодний яр» звільняв Тростянець, воював на Сумщині та під Ізюмом», – йдеться у повідомленні.

Про дату похорон буде повідомлено пізніше.

Карта для допомоги (матері Романа):

4149609012655017 (Поваляєва Світлана Вадимівна).

Довідково: Роман Ратушний народився 5 липня 1997 року в Києві в сім’ї Тараса Ратушного (активіст руху «Збережи старий Київ») та письменниці Світлани Поваляєвої.

Юнак брав участь у Євромайдані, з іншими студентами постраждав від атаки Беркуту в ніч на 30 листопада.

2018 року очолив ініціативу «Захистимо Протасів Яр», що націлена на збереження зеленої зони у Протасовому Яру в центрі Києва на місці якої ТОВ «Дайтона Груп» планував забудову. Конфлікт між місцевими мешканцями та забудовником загострився на початку травня 2019 року, коли забудовник звів паркан і оголосив місцевій громаді про плани будувати на схилі три 40-поверхівки. Завдяки кампанії Романа Ратушного Державна архітектурно-будівельна інспекція видала припис, що заборонив підприємству продовжувати будівництво у зеленій зоні, а 27 червня 2020 року Київська міська рада повернула земельній ділянці площею 3,15 га у Протасовому Яру статус зелених насаджень.

У жовтні 2019 року Роман Ратушний заявив про погрози йому фізичною розправою і опублікував записи відповідних діалогів із заступником голови Офісу президента Андрія Смирнова, а згодом також Геннадія Корбана. З цього приводу Роман Ратушний звертався до президента України Володимира Зеленського, а також тодішнього генерального прокурора Руслана Рябошапки, проте кримінальне провадження не було відкрите. Погрози активісту так і не розслідували.

Під час місцевих виборів 2020 року балотувався до Київської міської ради IX скликання.

Роман був учасником акцій на підтримку ув’язненого одеського активіста Сергія Стерненка. Після чергової акції до дня народження Сергія 20 березня 2021 Ратушного було відправлено під цілодобовий домашній арешт за рішенням Печерського районного суду від 29 березня. Його підозрювали у хуліганстві, а доказом прокуратури став знімок, на якому Ратушного, нібито, упізнали свідки. Фото являє собою чорний фон і білі крапки на ньому. У соціальних мережах справу  охрестили «Справою Казимира Малевича» з відсилкою до найвідомішої картини художника «Чорний квадрат».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *