ОСТАННІ НОВИНИ

Google передасть 43 тисячі ноутбуків для вчителів України

Омелян Шевчук

|

В Україні знищено тисячі навчальних закладів, школярі та студенти пішли на вимушені канікули чи перейшли на дистанційний формат навчання. Незавжаючи на війну й всі жахи, які вона принесла, діти та педагоги продовжують навчальний процес навіть у таких умовах. Найбільшою проблемою є відсутність стабільного зв’язку та брак гаджетів.  

Замовити ноутбук у Вінниці наразі не мають можливості більшість українських вчителів. Це пов’язано з банальним браком коштів на придбання навіть простого пристрою, який би повністю задовольняв освітні потреби. 

Державна програма підтримки 

Вперше проблема недостатньої кількості ноутбуків у освітян гостро постала з початком пандемії коронавірусу. Минулого року Міністерство освіти і науки України спільно з Мінцифрою розробили і майже повністю реалізували державну програму «Ноутбук кожному вчителю». 

В рамках даної програми було придбано та передано вчителям більше 60 тисяч ноутбуків. в цілому мова йшла про закупівлю 100 тисяч пристроїв. В першу чергу забезпечувалися школи невеликих сіл та містечок, де було найбільше проблем з організацією процесу дистанційного навчання. 

За словами міністра освіти та науки України Сергія Шкарлета, більшість з цих пристроїв на сьогодні втрачені. Бо вони знаходилися в зруйнованих війною школах.   

Допомога від компанії Google 

Першочерговою задачею зараз є відбудова українських шкіл та країни в цілому, тому почався пошук альтернативних способів відновлення технічної бази. За словами міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова, мільйони українців змушені були покинути свої будинки, а тисячі шкіл зруйновані повністю або частково. Це призвело до того, що майже 4 мільйони учнів наразі навчаються дистанційно.  

Мінцифри об’єднали свої зусилля з МОН. І це принесло свої позитивні результати. Вже досягнуто домовленостей с компанією Google for Education про передачу українським вчителям 43 000 сучасних ноутбуків Chromebook. Дана кількість пристроїв не покриває всі потреби освітян, але гарантує ефективне продовження дистанційного навчання. 

Додаткові опції програми

Крім того, вчителі зможуть приєднатися до онлайн-навчання від Google та отримати нові знання і навички, якими потім будуть ділитися зі своїми учнями. Ще один приємний бонус – можливість користуватися деякими функціями Workspace for Education безкоштовно як мінімум до кінця року. Це дозволить зробити процес дистанційного навчання більш ефективним та цікавим. 

Партнерами програми забезпечення освітян України ноутбуками виступають ЮНЕСКО. Коли саме пристрої потраплять до рук педагогів, поки що сказати важко. Але якщо не відбудеться суттєвих змін в реалізації програми, то навчальний рік 2022-2023 вчителі почнуть вже з ноутбуками Chromebook. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *