ОСТАННІ НОВИНИ

Українці відзначають День вишиванки

Ольга Денисяка

|

Щороку у третій четвер травня Україна відзначає День вишиванки – національне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Цьогоріч це свято припадає на 19 травня, передає Львівський портал.

Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив’язане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка.

Як пише пише УНІАН  можна точно встановити період виникнення вишиванки. Зачатки цього ремесла існували ще у скіфів. Також візерунками, схожими на вишиванку, прикрашені деякі предмети посуду Трипільської культури. На бляшанках 6 століття зображені фігури чоловіків у вишитих сорочках, схожих на костюми часів Київської Русі.

Під час розкопок могил і курганів археологи знаходили старовинні вишиті сорочки. Це говорить про те, що вишиванка була дуже важливою для наших предків, адже в могилу кладуть найцінніші речі.

У Київській Русі вишиванки вважалися дорогим і ошатним одягом. Робота вишивальниць дуже цінувалася, цим ремеслом володіли небагато. Існували спеціальні школи, де навчали ремеслу.

До 15 століття вишиванки стали більш доступними, а робити красиві візерунки вміла майже кожна жінка. Молоді дівчата вишивали собі сорочки до весілля для приданого. Також більш популярними стали чоловічі вишиванки. Костюми ділилися на повсякденні та святкові.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *