ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні – Вербна неділя

Ольга Денисяка

|

Сьогодні, 17 квітня, в Україні святкують Вербну неділю. Це свято християни відзначають щороку в останню неділю перед Великоднем. Саме із Вербної неділі розпочинається Страсний тиждень. Про це повідомляє Львівський портал.

У Вербну неділю всі християни відзначають вхід Ісуса Христа в Єрусалим. За описами у Євангеліях, народ зустрічає його як царя і кидає йому під ноги пальмові листки. У середземноморському регіоні пальми вважались знаком життя і перемоги, а у Ізраїлі – символом незалежності та перемог ізраїльського царя.

Урочистий вхід Ісуса Христа в Єрусалим знаменував собою безпосереднє наближення Його Страстей і смерті на хресті. Люди, які його вітали, кидали на дорогу плащі та зелені галузки пальм, вигукуючи: «Осанна Синові Давида!».

Урочистий в’їзд Ісуса Христа в Єрусалим описаний у всіх Євангеліях. Цій події всі вони надають особливого значення. Літургія Вербної неділі також згадує як радісні моменти процесії з пальмами, так і про Страсті Господні. Цим церква підкреслює, що тріумф Христа і його жертва завжди нерозривно пов’язані.

Багатьма мовами світу цей день має назву Пальмова неділя. Однак на слов’янських територіях, де пальми не ростуть, а весна настає з цвітінням верб, пальмові гілки люди замінили вербними, які починають зеленіти і цвісти. Також Вербну неділю в деяких регіонах України називають Квітною неділею.

Традиції на Вербну неділю

Багато народних традицій і ритуалів Вербної тижні пов’язані саме з вербою. Люди ходили за нею в ліс ще до світанку, збирали і несли до храму на освячення. Зрізати гілки можна тільки з молодих дерев, на яких немає засохлих гілок і дупел.

У Вербну неділю під час богослужіння в церкві освячували вербні гілочки. Потім ці букетики несли додому, прикрашали ними ікони. А ще зберігали протягом року як оберіг від хвороб, пожеж, повеней та інших бід.

Вербі приписувалася чудодійна цілюща сила. Прийнято було з’їдати вербні бруньки, щоб отримати здоров’я і бадьорість. У відварах з вербою купали дітей, щоб уберегти від хвороб. Також вербовими гілочками кропили будинки і худобу від усяких бід.

Головний ритуал Вербної неділі – це удари вербовими гілками один одного і особливо дітей. Вважалося, що треба побажати один одному здоров’я і сил, а потім легенько побити освяченою вербою і тоді піде будь-яка хвороба.

У Вербну неділю слід відійти від суєти, помолитися, подумати про життя і підготуватися до Страсного тижня. У Вербну неділю дозволяється дещо послабити піст, можна їсти рибу і пити вино.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *