ОСТАННІ НОВИНИ

ЄС ухвалив неоднозначне рішення щодо європерспективи України

Оксана Попович

|

Неформальне засідання Європейської ради (саміту ЄС), що відбулося у ніч на 10 березня завершилося схваленням декларації, яка містить компромісне визнання перспективи членства України в ЄС. По це йдеться у рішенні саміту, що є у розпорядженні Європейської правди.

10 березня у Версалі відбувся екстрений саміт ЄС, присвячений питанням російської агресії проти України. Втім одним з найбільш спірних положень, яке обговорювалися на ньому, стало питання прагнення України вступити до Євросоюзу.

Дискусія за закритими дверима тривала п’ять годин. Відтак Європейська Рада ухвалила рішення щодо європерспективи України. Воно звучить наступним чином:

«Європейська Рада визнала європейські прагнення та європейський вибір України, як зазначено в Угоді про асоціацію. 28 лютого 2022 року президент України, реалізуючи право України обирати свою долю, подав заявку України на вступ до Європейського Союзу.

Рада ЄС без зволікань запропонувала Єврокомісії подати свій висновок щодо цієї заяви відповідно до відповідних положень Договорів ЄС. До винесення цього висновку вже відтепер ми будемо ще більше зміцнювати наші зв’язки та поглиблювати наше партнерство, щоб підтримати Україну на її європейському шляху. Україна належить до нашої європейської родини».

У рішенні є низка позитивних зсувів у порівнянні з попередніми формулюваннями, однак в ньому немає посилань на статтю 49 Договору ЄС щодо процедури приєднання. Також немає ані позитивних, ані негативних згадок про «пришвидшену процедуру» вступу, якої прагнула Україні.

Водночас Президент Литви Ґітанас Науседа вважає, що лідери Європейського Союзу дали «зелене» світло українській євроінтеграції.

«Історична ніч у Версалі. Після п’яти годин гарячих дискусій лідери ЄС сказали «так» українській євроінтеграції. Процес розпочався. Тепер ми та українці повинні зробити це швидко. Героїчна українська нація заслуговує знати, що її вітають в ЄС», – написав Науседа у Twitter.

Нагадаємо, 28 лютого Володимир Зеленський заявив, що Україна просить невідкладно приєднати її до Євросоюзу за спеціальною процедурою. Того ж дня увечері він підписав заявку на членство України в ЄС.

Незабаром після цього 8 країн закликали ЄС негайно надати Україні статус кандидата. Йдеться про Болгарію, Чехію, Естонію, Латвію, Литву, Польщу, Словаччину та Словенію.

Вже 1 березня заяву України про вступ до Європейського Союзу офіційно зареєстрували, Брюссель розпочав процедуру розгляду.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *