ОСТАННІ НОВИНИ

На Личаківському цвинтарі вшанували пам’ять Героїв Крут

Аліса Белей

|

У суботу, 29 січня, на Личаківському кладовищі у Львові вшанували пам’ять бійців Героїв Крут, які цього дня, 104 роки тому, загинули під час бою з більшовицькою армією. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі облдержадміністрації.

Так, на полі почесних поховань №67 представники влади та громадськості поклали квіти до могил учасників легендарного бою під станцією Крути Ігоря Лоського та Андрія Лазаренка і долучилися до поминальної молитви.

Також о 12:00 у Львові пройде освячення наріжного каменя військового храму Ліцею імені Героїв Крут, а о 12.30 – відкриття музею Ліцею імені Героїв Крут (вулиця Пасічна, 68).

Довідка. 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути, що за 130 км від Києва, відбувся бій між підрозділом російської червоної гвардії у складі близько 4 тис осіб та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько 500-600 вояків.

У той час у Києві тривало більшовицьке повстання і військові дії точилися між військами Української Центральної Ради та більшовиками. Після бою 27 юнаків потрапили в полон до більшовиків, які їх стратили.

Протистояння під Крутами є важливою частиною української історичної пам’яті, адже зупинило наступ більшовиків на Київ – російсько-більшовицькі нападники втратили боєздатність на чотири дні, що дало змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, за яким Українську Народну Республіку визнали незалежною і рівноправною державою.

Дізнавайтеся першими найважливіші та найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛОДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *