ОСТАННІ НОВИНИ

Вакцинація вдесятеро зменшує ризик смертності від covid, – Ляшко

Ірина Марчук

|

Невакциновані українці мають удесятеро вищий ризик смертності від COVID-19, ніж ті, хто отримав дві дози щеплення. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Під час останньої хвилі коронавірусу майже 95% осіб, що померли від недуги, були невакциновані. При цьому ризик госпіталізації серед тих, хто не зробив жодну дозу щеплення, вчетверо вищий, ніж у повністю вакцинованих.

«Станом на кінець грудня 2021 року частка вакцинованих пацієнтів серед госпіталізованих становила 11,7%. Таким чином 88,3% осіб, що були госпіталізовані, не проходили курс щеплення»,  – заявив очільник МОЗ.

За словами міністра, найвищі показники смертності спостерігаються серед людей віком 60+. Коронавірус найбільше вражає їх через супутні захворювання. Однак, лише 38,9% людей старше 60 років отримали першу дозу вакцини.

Окрім того, Ляшко, навів дані щодо ризиків смертності від коронавірусу невакцинованих у кількох країнах:

  • у Швейцарії COVID-19 призводить до смерті невакцинованих у майже 22 рази частіше, ніж тих, хто пройшов повний курс вакцинації;
  • у США – від 5 до 7 разів, в залежності від вакцини;
  • у Франції – у 8 разів, зі збільшенням ризику смертельного перебігу хвороби в осіб старшого віку.

Нагадаємо, майже 48% дорослого населення України зробило бодай одне щеплення від коронавірусу. Щодо Львівщини, то тут одне сovid-щеплення теж мають 48% жителів. Повний курс вакцинації пройшли більше 929 тисяч людей.

Окрім того, з початку 2022 року в Україні запустили covid-вакцинацію бустерною дозою. Щеплення спочатку дозволили робити медикам і працівникам інтернатів, потім до цього списку додали українців віком 60+, а віднедавна – для всіх громадян від 18 років.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *