У Центрі громадського здоров’я розповіли, що вітамін C – це незамінний вітамін, який можна отримати лише у їжі рослинного походження. Разом з тим, величезні дози вітаміну С можуть мати негативні наслідки. Про це йдеться на сторінці центру у Facebook.
Фахівці кажуть, що вітамін С бере участь у процесах метаболізму, захищає молекули (білки, ліпіди, вуглеводи та ін.) від пошкодження активними формами кисню, потрібен для синтезу гормонів, що грають важливу роль у реакції серцево-судинної системи на важку інфекцію. Також допомагає засвоювати залізо.
Його дефіцит викликає захворювання під назвою «цинга», що проявляється кровотечами та ламкістю судин.
Також вітамін C – це незамінний вітамін, який можна отримати лише у їжі рослинного походження. Найбільше знаходиться в таких продуктах: цитрусові, ківі, червоний перець, броколі, смородина, полуниця.
Натомість вплив вітаміну С на перебіг застуди не доведений та потребує більших клінічних випробувань. Він також не сприяє профілактиці ГРВІ й не скорочує тривалість лікування.
Крім цього величезні дози вітаміну С можуть спричинити: діарею, нудоту, блювоту, печію, спазми в животі, головний біль, безсоння. Якщо відчуваєте погіршення стану, звертайтеся до сімейного лікаря. Для більшості людей здорове харчування забезпечує достатню кількість вітаміну С.
Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Вероніка Рой