ОСТАННІ НОВИНИ

Україну можуть виключити із «зеленого списку» ЄС. Що це означає?

Ольга Денисяка

|

Наразі Україна перебуває у переліку безпечних країн, для громадян яких рекомендують скасовувати карантинні обмеження під час в’їзду до країн-членів ЄС. Якщо ситуація з захворюваністю на коронавірус погіршуватиметься, то Україну можуть виключити з «зеленого списку». Однак, таке рішення не скасовує безвіз, а лише вводить тимчасові обмеження на туристичні поїздки. Про це повідомив на сторінці у Facebook речник міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

За його словами, епідемічна ситуація погіршується не лише в Україні. За останні тижні Євросоюз вже суттєво скоротив перелік країн із «зеленої зони». Деякі країни ЄС почали посилювати карантинні заходи для своїх громадян.

Речник МЗС наголосив, що у разі ухвалення, рішення ЄС про виключення України із «зеленої зони» не скасовує безвіз, воно лише вводить тимчасові обмеження на туристичні поїздки задля протидії поширенню коронавірусної хвороби.

Рішення також може бути пізніше переглянуте під час наступного оновлення списку, в разі якщо епідемічна ситуація покращиться.

«У разі ухвалення, рішення ЄС не встановлює автоматично нові правила перетину кордону, а лише надає рекомендацію державам-членам Євросоюзу. Остаточне рішення про дозвіл чи обмеження того чи іншого типу поїздок громадян України кожна держава-член ЄС ухвалює окремо на національному рівні», – йдеться в повідомленні.

Також він додав, що досвід деяких наших сусідів, які у попередні тижні вже були виключені із «зеленого списку» ЄС, демонструє, що не слід очікувати тотального закриття кордонів як торік.

Зазначимо, що в Україні стрімко погіршується ситуація з захворюваністю на коронавірус. Минулої доби, 18 жовтня, в Україні 15 579 людей захворіли на коронавірус. Водночас 7 776 пацієнтів одужали та 538 померли.

Водночас головний санлікар країни Ігор Кузін заявив, що в Україні почалась нова хвиля коронавірусу, пік якої очікують з кінця жовтня до середини листопада.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *