ОСТАННІ НОВИНИ

2022 рік на Львівщині проголосили роком УПА

Вероніка Рой

|

Львівська обласна рада у четвер, 7 жовтня, під час пленарного засідання проголосила 2022-ий Роком Української повстанської армії. «За» проголосував 61 депутат, передає кореспондент Львівського порталу.

У 2022 році відзначатимуть 80-річчя з часу створення Української повстанської армії. Власне у зв’язку з цим депутати Львівської облради проголосували за те, аби проголосити наступний рік у Львівській області роком УПА.

«Ми маємо відзначати УПА не лише 14 жовтня, але й протягом року маємо проводити широкомасштабні заходи, які стосуватимуться увічнення пам’яті воїнів УПА, широкої військової кампанії про роль УПА. Ми повинні зробити все для того, щоб усі як на Львівщині, так і в Україні отримали максимальну інформацію про Українську повстанську армію. Повинні зробити усе, аби про воїнів УПА довідалися у цілому світі. Також важливо відзначити тих небагатьох ветеранів, які залишилися в живих, надати їм належну шану», – зазначив голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської облради Святослав Шеремета.

Також депутати ЛОР доручили Львівській обласній державній адміністрації розробити і подати перелік заходів, присвячених відзначенню ювілею, та забезпечити їх фінансування.

Довідка

Українська повстанська армія – військово-політична формація українського визвольного руху. Заснована в кінці 1942 року, діяла до вересня 1949 року, після чого реорганізована в збройне підпілля, діяльність якого припинилася в середині 1950 років.

Стратегічною метою діяльності УПА було відновлення української державності, відповідно боротьба розгорталася проти всіх держав, що намагалися завадити цьому. Протягом усього часу існування Повстанської армії головним ворогом вважався СРСР, як держава, що завдала українському народові найжахливіших втрат – масові політичні репресії, голодомори, депортації населення.

Поруч з тим УПА із самого початку творилася як реакція населення на німецький окупаційний терор, тому протягом всього періоду німецької окупації велася активна антинімецька боротьба.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *