ОСТАННІ НОВИНИ

Оновлену площу Коліївщини відкриють у вересні. Як вона виглядатиме

Вероніка Рой

|

Капітальний ремонт площі Коліївщини у Львові – на завершальному етапі. Оновлена площа матиме незвичні вуличні меблі та тримовні написи на цямринні криниці про людей, які жили у цьому кварталі. Відкрити її планують відкрити орієнтовно 12 вересня. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міськради.

Станом на сьогодні на площі Коліївщини вже проведено заміну всіх інженерних мереж, враховуючи археологічні дослідження, відновлено криницю на місці, де вона була у ХІХ ст., перекладено бруківку на проїжджій частині та змінено мощення тротуарів і площі. Також протрасовано мури будівель іншим мощенням (цегляним), які були на цій площі до моменту її формування. Крім того, протрасовано (каменем) оборонний мур, який виявили під час робіт.

«Площа є історично цікава, тут є багато нашарувань, ми старалися все це віднайти і ознакувати. Під час археологічних досліджень було знайдено місцезнаходження старої історичної криниці. Ми запроєктували її відновлення на тому ж місці, де вона була знайдена археологами. Так само можна побачити відтрасовані будинки – це те, що знайшли під час археологічних розкопок, і сам мур, який проходив вже більше по вул. Братів Рогатинців. Ми постарались якомога більше «витягнути» цю історію і її продемонструвати таким чином, щоб люди, які будуть тут прогулюватися чи відпочивати, щоб вони могли «зчитати» її просто неозброєним оком і довідатися щось більше про це місце», – зазначила архітекторка Ольга Криворучко.

Також тут відмовилися від традиційних вуличних лавок, натомість змонтують стільці. Також планують змінити і назву площі на лощу Сусідів.

«Мешканці були проти лавок, бо вони бояться скупчення великих компаній і якоїсь нецензурної поведінки до пізнього вечора. Крісла – це як символ того, що тут будуть сидіти мешканці. Бо мешканці часто виходять зі свого будинку зі своїм стільцем – є така традиція. Це ніби в підтримку цього проєкту, що площа така затишна, камерна, дуже житлова для місцевих, і тут можна посидіти, власне, на стільцях», – пояснила Ольга Криворучко.

Ще однією цікавинкою будуть тримовні написи на цямринні криниці про людей, які жили у цьому кварталі.

«Це була площа зустрічей мешканців тих усіх будинків, бо вони приходили сюди по воду і, відповідно, між собою знайомилися, і це було кілька поколінь мешканців. Тому на цямринні цієї криниці будуть написані трьома мовами – українською, польською та на ідиш –  імена і професії простих людей, які тут мешкали, щоб нагадати який це був квартал, хто тут мешкав, а мешкали тут і українці, і поляки. Це буде цікавинка і для екскурсоводів, і для туристів, і для людей, котрі живуть у Львові і не знають, що тут був єврейський квартал, де жили євреї, які пізніше загинули у гетто», – каже начальниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

Капітальний ремонт території пл. Коліївщини проведений в рамках проєкту «ReHERIT: спільна відповідальність за спільну спадщину». Загальна вартість робіт становить 3,2 млн грн, з яких 2,2 млн грн – кошти Європейського Союзу та над 900 тисяч – кошти міського бюджету. Підрядна організація – ТОВ «Вельт Капітал».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *