ОСТАННІ НОВИНИ

Хворі на цукровий діабет зможуть безкоштовно отримувати інсулін

Дарина Романишин

|

З 1 жовтня пацієнти з цукровим діабетом зможуть безоплатно отримати інсулін за програмою «Доступні ліки». Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської облдержадміністрації.

Пацієнти з цукровим діабетом зможуть безкоштовно або з доплатою отримати препарати інсуліну у будь-якій аптеці, яка працює за договором з Національною службою здоров’я України.

Щоб отримати інсулін за програмою «Доступні ліки», пацієнтові потрібно:

  • відвідати ендокринолога;
  • мати складений ендокринологом індивідуальний план лікування, де лікар призначає тип та дозування інсуліну і вносить ці дані в електронну систему охорони здоров’я;
  • отримати електронний рецепт в ендокринолога або свого сімейного лікаря;
  • прийти та отримати інсуліни у будь-якій аптеці у будь-якому населеному пункті, без прив’язки до місця реєстрації пацієнта та місця роботи лікаря, який видав електронний рецепт.

На програму «Доступні ліки» виділили 660 млн грн. Головна умова отримання – аптека повинна мати договір з НСЗУ за напрямом відшкодування коштів за інсуліни.

Щоб уточнити, чи має аптека такий договір і чи бере участь у програмі компенсації коштів, можна буде уточнити за номером 16 77 або на сайті НСЗУ в розділі Е-дані.

Важливо, пацієнтові потрібно укласти декларацію з сімейним лікарем, щоб отримувати безоплатну медичну допомогу в повному обсязі в межах програми.

Своєю чергою, ендокринологи вже з 1 липня мають вести медичні записи щодо плану лікування пацієнтів з цукровим та не цукровим діабетом та реєструвати їх в електронній системі охорони здоров’я.

Довідково

Урядова програма «Доступні ліки» почала діяти ще навесні 2017 року. В її межах пацієнти отримують ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми.

Рецепт на отримання таких медикаментів зробили електронним. Його виписує виключно той лікар, із яким пацієнт підписав декларацію.

У 2021 році НСЗУ відшкодувала аптекам майже 576 млн грн. А за весь час адміністрування програми НСЗУ відшкодувала аптекам понад 2 мільярди гривень.

Перевірити наявність препаратів в аптеках Львівщини за програмою «Доступні ліки» можна за цим посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *