ОСТАННІ НОВИНИ

Як уникнути отруєння в сезон грибів: поради МОЗ

Вероніка Рой

|

Вже незабаром розпочнеться сезон збирання лісових грибів, отруєння якими є одним із найважчих серед харчових отруєнь. Більшість випадків інтоксикації відбувається через те, що визначити, їстівний гриб чи ні, вкрай важко. Відтак у Міністерстві охорони здоров’я розповідають, як уникнути отруєння грибами.

В Україні їстівних видів грибів – до 500, а неїстівних та отруйних – близько 2000, і часом їх дуже легко сплутати. У міністерстві кажуть, що єдиного правила, яке б допомогло на 100% безпечно розрізняти їстівні гриби, немає. Надійний спосіб повністю убезпечити себе – взагалі відмовитися від вживання грибів, вирощених не промисловим способом. Дикі гриби не можна вживати маленьким дітям, літнім людям, вагітним та жінкам, що годують грудьми.

«Неправильне приготування та споживання їстівних грибів також може спричинити отруєння, в тому числі тяжке. У перезрілих та несвіжих грибах накопичуються токсини, утворені в результаті розкладу білків, також їстівні гриби можуть бути уражені грибами-паразитами. Це може підвищити ризик отруєння. Важливо знати, що очищення чи приготування грибів не знешкоджує токсини», – зазначають у МОЗ.

Також у міністерстві інформують, що симптоми отруєння можуть виникати як через 20 хвилин, так і протягом кількох годин після споживання грибів. Серед таких симптомів: різкий біль у животі, блювота, діарея, порушення свідомості і зору, рясне слиновиділення та галюцинації, судоми.

Тривала токсична дія отруйних речовин на печінку, нирки та нервову систему можуть спричинити смерть, тому якщо ви відчули або помітили в близьких будь-який із наведених симптомів, негайно звертайтеся до лікаря. Самолікування або ж зволікання може коштувати вам життя.

Як діяти, якщо ви все ж отруїлися грибами:

  • Одразу телефонуйте до «швидкої» за номером 103.
  • Спробуйте викликати блювання.
  • Промийте шлунок теплою водою (це дозволить припинити контакт токсину, який ще не потрапив у кров, з організмом).
  • Слідкуйте за водно-сольовим балансом, адже діарея і блювання передусім небезпечні ризиком швидкого зневоднення. Якщо доступу до аптечних засобів нема, постійно пийте розчин води, солі та цукру.
  • Прийміть сорбенти.

Після появи симптомів не можна вживати молочні та кисломолочні продукти, алкоголь – це прискорить потрапляння токсинів у кров.

У МОЗ рекомендують також обов’язково зберегти залишки грибів або приготованих із них страв, аби прискорити лабораторну діагностику отруєння і призначення лікування.

Нагадаємо, на початку серпня на Львівщині троє жителів Самбірського району опинилися у реанімації через отруєння грибами.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *