ОСТАННІ НОВИНИ

«Франковий дуб» у Львові, якому майже 100 років, збережуть

Вероніка Рой

|

Депутати ЛОР у вівторок, 13 липня, під час сесії Львівської облради зняли із порядку денного питання щодо зняття природоохоронного статусу з ботанічної пам’ятки природи «Франковий дуб» на Воробкевича,3 у Львові. Відповідне рішення підтримав 71 депутат, передає Львівський портал.

Фото: скріншот google maps

«Франковий дуб» був оголошений пам’яткою природи в 2014 році. Постійна комісія з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської облради надала висновок, що дерево перебуває у аварійному стані, тому його неможливо відновити.

Депутат Львівської облради від «Самопомочі» Олександр Кобзарев під час сесії зазначив, управління екології Львівської міської ради спільно з доцентом Національного лісотехнічного університету Володимиром Крамарцем дійшли висновку, що дерево можна врятувати, якщо взятися за його лікування.

«Я прошу це питання виключити, тому що зрізати дерево – це один день. Виростити таке дерево – мінімум сто років», – зазначив Олександр Кобзарев.

Відтак депутати вирішили зняти з порядку денного питання щодо зняття природоохоронного статусу з ботанічної пам’ятки природи «Франковий дуб».

В управлінні екології Львівської міської ради поінформували, що цей дуб росте на межі приватної ділянці громадянки Кметь. Саме вона клопоче щодо зняття з дуба охоронного статусу для його видалення.

«Немає однозначної позиції науковців щодо загрозливості стану дерева. Лісотехнічний університет дав висновок щодо можливого видалення дерева у випадку, якщо не будуть проведені лікувальні та консерваційні заходи. Ботанічний сад ЛНУ визначив стан дерева як задовільний і відзначив естетичну і історичну цінність дерева», – кажуть в управлінні екології.

Зазначимо, «Франковий дуб» у Львові на вулиці Воробкевича, 3 був посаджений у 1926 році з нагоди 10-ї річниці від дня смерті Івана Франка його учнями на території «Рідної Школи», будівля якої не збереглася.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *