ОСТАННІ НОВИНИ

Лідери та аутсайдери: Нацрада сказала, скільки української на телеканалах

Юлія Осим

|

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення провела моніторинг 27 загальнонаціональних телеканалів щодо дотримання мовних квот. В цілому обсяг української мови в їхньому ефірі відповідає вимогам закону. Та є канали, де частка української нижче 80% як-от «Інтер», «К1», «НТН», «1+1» та «Україна». Про це пише Укрінформ.

Так, серед промоніторених є телеканали зі 100% вмістом української мови.

«У нас є телевізійні канали, де частка мовлення українською мовою у відрізках з 7:00 до 18:00, з 18:00 до 22:00 становить 100%. Це такі телеканали, як «UA:Перший», «НЛО», «Індіго», «М1», «ХSport», «Рада», «Прямий», «UA:Культура», а також дитячі канали традиційно здійснюють своє мовлення виключно українською мовою – це «ПлюсПлюс», «Піксель TV» і «Zoom», – розповіла членкиня Нацради Олена Ніцко.

До рівня лідерів наблизилися телеканали «К2» – 99%, «5 канал» – 99%, «Еспресо» – 98%, «Мега» – 95%, «ТЕТ» – 99%. Також високі показники, які перевищують 90%, у телеканалів “СТБ”, “Україна 24”, “2+2”.

З нижчим ніж 90% показником в умовному рейтингу телеканалів за обсягом української мови є «Новий канал» – 89%, «ICTV» та «Ентер фільм» – 84%.

Найменша частка української мови зафіксована на каналах «Інтер» та «К1» – 77%, «НТН» та «1+1» – 79%, «Україна» – 78%.

Разом з тим, зазначається, що Нацрада не знайшла на телеканалах «1+1», «Інтер», «Україна» та ICTV порушень закону щодо дотримання мовних квот у вечірньому прайм-таймі, про що заявляв Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

«Національна рада провела окремий моніторинг 4-х мовників на звернення Уповноваженого із захисту державної мови. Секретаріат Уповноваженого провів свій моніторинг телеканалів і на його підставі нібито виявилися порушення у діяльності таких телеканалів, як «1+1», «Інтер», «Україна» та ICTV. Ми дуже уважно перевірили дані, які були нам надані, і проаналізували тижневий моніторинг ефіру цих мовників відповідно до визначених законом умов. Період брався такий, як в Уповноваженого, – з 17 по 23 травня, часові відрізки з 18:00 до 22:00. Ми опрацювали загальний обсяг мовлення – 28 годин по кожному з телеканалів. За результатами цього моніторингу Національна рада отримала такі дані: «1+1» – частка державної мови 79%, «Україна» – 76%, ICTV – 84%, «Інтер» – 77%», – зазначила Олена Ніцко.

Членкиня також додала, що повноваженням здійснювати офіційний моніторинг мовників, згідно з положеннями чинного законодавства, наділений єдиний орган державного регулювання діяльності у сфері телебачення і радіомовлення – Національна рада. І позапланові перевірки призначаються лише у разі, коли Національна рада виявила ознаки порушення.

Крім того, раніше Національна рада уклала з Уповноваженим з питань державної мови меморандум, яким передбачено координацію дій, спільних заходів, спрямованих на забезпечення відповідних законодавчих норм.

«Ми сподіваємось, що в подальшому оприлюднення висновків будь-яких моніторингів, які здійснює Офіс Уповноваженого, будуть відбуватися, як записано в нашому меморандумі, – на основі принципів рівності, партнерства, захисту інтересів один одного», – зауважила Ніцко.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *