ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські танкісти виконали перші контрольні стрільби з танка штатним пострілом

Вероніка Рой

|

У Міжнародному центрі миротворчості та безпеки курсанти другого курсу спеціалізації «Управління діями підрозділів танкових військ» факультету бойового застосування військ Національної академії сухопутних військ вперше виконали вправу контрольних стрільб з танка штатним артилерійським пострілом. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі вишу.

За словами начальника кафедри вогневої підготовки Національної академії полковника Романа Сідора, «штатка», як коротко називають танкісти цю стрільбу, завжди є підсумком певного етапу навчання. Для другокурсників вона стала підсумком півторарічної теоретичної і практичної підготовки як у стінах навчального закладу, так і на військовому полігоні.

«Це традиція вищих навчальних закладів, які готували офіцерів-танкістів. Свою першу «штатку» і я свого часу виконував у білих рукавичках. Оскільки Національна академія готує, зокрема, і майбутніх офіцерів-танкістів, ми на факультеті бойового застосування військ вирішили продовжити ці традиції», − розповідає полковник Роман Сідор.

Він зазначає, що курсанти мали з гармати уразити «танк» на відстані 1800-1500 метрів. А зі спареного кулемета три мішені: «гранатометний розрахунок» (на відстані 600-400 метрів), «групу піхоти» (до цілей 700-500 метрів), і «безвідкатну гармату» на авто, що рухається флангово під кутом 90-60 градусів зі швидкістю 15-20 км на відстані до 200 метрів.

До речі, на оцінки «відмінно» і «добре» курсанти мали уразити всі або, відповідно, три цілі. Причому танк не менше, як двома пострілами. Зробити це непросто, враховуючи новий Курс стрільб, затверджений у 2018 році. Він базується на досвіді війни на Сході України. Якщо в старій настанові така ціль, як танк, з’являлася на одну хвилину і двадцять секунд, то тепер двічі по двадцять п’ять секунд. Це імітує танк противника і дії його екіпажу в умовах реального бою, коли противник не стоїть на місці, а маневрує і з’являється на нетривалий час, щоб побачити ціль і здійснити постріл.

Як показала перша «штатка» другокурсників, підготовка курсантів у стінах Національної академії сухопутних військ перебуває на високому рівні. Більшість оцінок, які здобули майбутні офіцери-танкісти під час контрольної вправи, добрі, а дехто з курсантів продемонстрував і відмінний результат.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Фото: Академія сухопутних військ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *