ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині дерев'яна каплиця ХІХ ст. може стати пам'яткою архітектури

Юлія Осим

|

Дерев’яна каплиця ХІХ ст. у Барилові на Львівщині потребує реставрації. У храмі збережені елементи стінописів, вівтар, а також унікальний процесійний хрест ХVII ст. та кам’яні хрести на кладовищі. На сьогодні каплицю хочуть визнати пам’яткою архітектури. Про це повідомили у департаменті архітектури та містобудування ЛОДА, передає Львівський портал.

Невеликий храм у Барилові Лопатинської громади датований 1878 роком. Святиня поки не належить до пам’яток культурної спадщини, однак ЛОДА спільно з місцевою громадою планують відреставрувати каплицю та таки внести до переліку пам’ятних архітектурних об’єктів через її автентичність.

28 травня оглянути церкву приїхали пам’яткоохоронці та експерти галузі. Відновлення ж храму ініціюють місцеві священики та жителі.

«Каплиця у Барилові унікальна щодо збереженості та насиченості елементами інтер’єру. Там є елементи з іконостасу старої церкви, є процесійний хрест 17 століття, довкола – цвинтар з кам’яними хрестами, де, наприклад, на могилі раба Божого Онуфрія стоїть скульптура святого Онуфрія, є святі Миколаї. І всі ці скульптури високої мистецької якості. Наразі ця каплиця не є пам’яткою, однак вона заслуговує на те, аби нею стати. Тому насамперед потрібно запросити архітекторів, реставраторів і дослідити стан розписів та дерева, з якого вона збудована, порадитися і запустити процес реставрації. Тішить, що громада готова до співпраці та співфінансування відновлення храму, хоч і не є багатою», – розповів начальник управління охорони об’єктів історико-культурної спадщини ЛОДА Василь Петрик.

Як повідомляють у департаменті, під конструкціями даху присінка збереглися конструкції арок первісної відкритої галереї, що вказує на перебудову. Однак фахівці точно ще не знають, чи була вона здійснена до 1878, чи після.

«У серпні 2015-го року фахівці-геодезисти Львівської політехніки на замовлення Департаменту архітектури ЛОДА виконали 3D-сканування цього храму. Ми маємо всі дані щодо інтер’єрів та схематичні обміри. У цьому кутку Львівщини подібних пам’яток не так багато, капличка у Барилові однозначно заслуговує на статус пам’ятки», – додав Василь Петрик.

Він також відзначив, що наступним кроком має бути розуміння з боку влади та депутатів, що кошти на ліквідацію аварійного стану пам’яток архітектури з місцевих, районних, обласних та державного бюджетів мають виділяти першочергово. Зважаючи на це, обласний бюджет у галузі спадщини потрібно збільшити щонайменше у 10 разів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Фото департаменту архітектури та містобудування ЛОДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *