ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові лікарі видалили дворічному хлопчику рідкісну пухлину

Ольга Денисяка

|

Медики Львівської обласної дитячої клінічної лікарні ОХМАТДИТ успішно прооперували дворічного хлопчика з рідкісною пухлиною біля легені. Про це медзаклад повідомив у Facebook, передає Львівський портал.

Із лютого цього року батьки хлопчика помітили у нього кашель, задишку і осиплість голосу. Сімейний лікар родини почув дистанційні хрипи, зробив рентген і побачив утворення у правій легені. Хлопчика скерували відразу в Інститут раку до Києва. Однак батьки вирішили приїхати до медиків Львівського ОХМАТДИТУ.

У медзакладі малюка дообстежили: зробили КТ і аналіз крові на онкомаркери. Аналіз показав, що злоякісного процесу немає. Відтак після консультації з онкологом хлопчика прооперували. Лікарі зрозуміли, що пухлина не дотична до легені, а розташовується у задньому межистінні. Вона стискала трахею і правий головний бронх, зміщуючи органи межистіння. Через це у хлопчика були задишка та осиплість голосу.

«Ми спробували видалити пухлину, але це технічно було неможливо, бо величезна пухлина була припаяна до грудної стінки. Тому ми перейшли на відкриту торакотомію, тобто пішли через розріз грудної клітки, але використали менш травматичний спосіб – відеоастистуючу торакотомію, тобто через невеличкий розріз грудної клітки маніпулювали інструментами, а з іншого боку підсвічували собі все камерою. Пухлину вдалося повністю видалити», – розповів торакальний хірург Олександр Колодій.

Гістотлогія підтвердила: у малюка була гангліоневрома – доброякісне утворення. Такі пухлини дуже рідко зустрічаються. За три роки це друга дитина з таким діагнозом у нашій лікарні.

Лікарі кажуть, що зараз у маленького пацієнта все добре, йому не треба лікування. Він поїхав додому і забув про кашель.

Операційна команда – хірурги Андрій Дворакевич, торакальні хірурги Роман Ковальський,Олег Ленів, Олександр Колодій, анестезіолог – Віра Приймакова, операційна медсестра – Люба Горак.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ОХМАТДИТ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *