ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні розкопали давній курган, який старіший за Єгипетські піраміди

Андрій Котенський

|

Українські археологи, які працюють в селі Новоолександрівка Дніпропетровської області, відкопали у кургані стародавній кромлех часів енеоліту-бронзи. Сакральному місцю поховань більше 5000 років. Споруда утворює коло з двометрових гранітних каменів, поставлених впритул один до одного. Інформацію про неймовірну історичну знахідку оприлюднила Дніпровська археологічна експедиція на своїй сторінці у Facebook.

Як відомо, археологи розкопують курган у Новоолександрівці від початку квітня. За їхніми даними, кромлех добре зберігся, але частина брил відсутня, або відхилилися від свого первозданного положення. Це сталося ще в давнину.

Керівник експедиції Дмитро Тесленко розповідає, що в Новоолександрівському кургані, як і в інших подібних курганах, поховані статусні представники давніх племен. Щоб курган не розповзався, людям тієї епохи створили «каркас» у вигляді кромлеха, вибудовуючи кам’яні брили в коло. Це була довга і важка робота – своєрідний спосіб висловити шану своїм вождям.

Перша поверхня кургану була споруджена понад 5000 років тому, саме її рівня досягають вкопані двометрові брили кромлеху. Другий насип занурив кам’яні стовпи на глибину одного метра.

Прохід до кромлеху сформований на південному заходу найвищими стовпами, які по радіусу зменшуються.

Довкола кромлеха розкопано давні ямні і катакомбні поховання, де померлих хоронили на ношах із дерев’яними артефактами. Виявлені поховання належать до другої половини третього тисячоліття до нашої ери.

Фахівці уже виявили близько двадцяти поховань, що відносяться до різних історичних періодів: від епохи бронзи та скіфів до середньовіччя.

Також у кургані знайшли давні знаряддя, глиняні черепки від розбитих глечиків і намиста із зубів тварин. Вочевидь, що його створили степові кочові скотарі.

Зараз курган перебуває під охороною. Археологи продовжують вивчення знайдених об’єктів, а рештки похованих людей відправляють у лабораторії в Київ та Німеччину для більш детального дослідження.

На місці розкопок планується музеєфікація та реконструкція центральної частини поховального культового комплексу. Однак, щоб на цьому місці виник музей просто неба ще має бути воля громади.

Цікаво, що у цій окрузі археологи налічують близько 50 подібних курганів.

Побачити знахідну вже можна на власні очі. Безкоштовні екскурсії проводять самі археологи згідно попереднього запису. Фахівці детально розповідають про знахідку та тих людей, що його будували.

Фото і стопкадри із відео: Дніпровська археологічна експедиція

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *