ОСТАННІ НОВИНИ

Школярі харчуватимуться краще: Міносвіти презентувало оновлене меню

Юлія Осим

|

В Україні презентували План заходів з реформування системи шкільного харчування, під час якого представили оновлене меню для учнів. У пропонований перелік входить 160 страв, а розробляла його робоча група на чолі із шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України. Про це інформує пресслужба Міносвіти, передає Львівський портал.

Так, рекомендоване чотиритижневе меню буде використовуватись залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. Його використовуватимуть у закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, а також дитячих закладах сфери соціального захисту. Раціон учнів має стати більш збалансованим і різноманітним.

«У меню шкільних їдалень з’являться традиційні українські страви, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції, буде збільшено кількість фруктів та м’яса в раціоні. До меню додаються покрокові рецепти та технічні картки, що значно полегшить роботу працівників шкільних їдалень», – розповів Євген Клопотенко.

Так, асортимент страв в оновленому меню таки доволі широкий. Там можна знайти не тільки гречку з котлетою чи картопляне пюре з салатом. Скажімо, обрати можна суп білий з галушками, морквяний крем-суп, курячий шніцель, ліниві вареники з молочним, китайську печеню зі свининою, болоньєзе з яловичини, салат з морквою, сиром та сметаною, капуста тушкована з овочами та курячим м’ясом та ще багато іншого. Ознайомитися з оновленим меню можна тут.

Зазначимо, що упродовж 2020 року вдалося покращити матеріально-технічну базу шкільного харчування. Вперше було виділено 400 млн грн державної субвенції для шкіл, завдяки якій відбулася модернізація харчоблоків у 1 809 закладах.

Окрім того, цьогоріч Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів провела 414 позапланових та 8 планових заходів державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів. Перевірено 3 966 постачальників та 466 операторів ринку, які надають послуги з організації харчування для 14 531 закладу загальної середньої освіти.

«Оновлене меню, яке сьогодні було презентоване, відповідає найкращим європейським практикам та, що найголовніше, розроблено з користю для здоров’я дітей», – наголосила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

Додамо, що над реформуванням системи шкільного харчування та створенням меню працювала робоча група, до якої входять представники Міносвіти, МОЗ та Мінекономіки, ДПСС, Антимонопольного комітету, дієтологи та зовнішні експерти.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *