ОСТАННІ НОВИНИ

День пам’яті і примирення чи День перемоги: ставлення українців

Наталя Дуляба

|

Думки українців щодо святкування Дня пам’яті та примирення (8 травня) і Дня перемоги (9 травня) сильно розділились, тому 41% громадян вважає, що все-таки слід відзначати обидві дати. Про це свідчать дані опитування фонду «Демініціативи» спільно з центром Разумкова.

Так, 41% українців вважає, що держава має відзначати обидві дати – і День пам’яті та примирення 8 травня, і День перемоги над нацизмом 9 травня.

Водночас 31% опитаних дотримується думки, що Україна має відзначати лише День перемоги над нацизмом 9 травня. Тоді як ідею святкування лише Дня пам’яті та примирення 8 травня підтримують лише 9%. Ще 10% респондентів взагалі байдуже на ці святкування.

Відзначення лише 8 травня найбільше підтримують на Заході України – 22%. На Сході та Півдні натомість є значно більше прихильників лише 9 травня – 42% та 48% відповідно.

«Ідея відзначати обидві дати переважає серед усіх вікових груп, окрім групи віком 60+, а також серед електоратів усіх партій, окрім ОПЗЖ. Ідея відзначення обох дат також є більш популярною серед прихильників вступу України до ЄС, натомість серед противників європейської інтеграції більшість вважає доречним відзначати лише 9 травня», – кажуть соціологи.

(Натисніть на зображення для збільшення)

При цьому 25% українців вважають, що День перемоги – це передусім відзначення перемоги Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, 37% називають цей день відзначенням перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні. Ще 25% не поділяють жодне з наведених формулювань.

Радянська інтерпретація святкування досі поширена у Центральному, Південному та Східному регіонах. Цікаво, що майже половина мешканців Півдня та Сходу (41% та 46% відповідно) не обрали жодного із цих варіантів.

Зазначимо, що опитування проводили 22-29 квітня 2021 року в усіх регіонах України, крім Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Участь у ньому взяв 2021 респондент віком від 18 років, похибка становить не більше 2,3%.

Нагадаємо, що пам’ять жертв II Світової війни у всьому світі вшановують 8 травня. Цей день як День пам’яті та примирення встановила ще у 2004 році Генеральна Асамблея ООН.

У 2014-му в Україні вперше проводили офіційні заходи з нагоди завершення Другої світової війни та перемоги над нацизмом два дні – 8 й 9 травня. З 2015 року в державі вшановують загиблих у II Світовій 8 травня. Втім неофіційні заходи продовжуються й на наступний день.

Головний символ Дня пам’яті та примирення у всьому світі – червоний мак.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *