ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні – Міжнародний день легеневої гіпертензії

Діана Чорна

|

Сьогодні, 5 травня, у всьому світі відзначають день легеневої гіпертензії. Дата обрана не випадково, адже понад 30 років тому, у цей день в Іспанії від легеневої гіпертензії померла перша дитина. Смерть спричинила токсична ріпакова олія. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі ЛОДА.

Легенева гіпертензія – це рідкісне захворювання, яке призводить до серцево-судинної недостатності, а при несвоєчасному лікуванні – до трансплантації серця чи легень Вартість лікування сягає від десятків до сотень тисяч гривень щомісячно. Вперше ж Міжнародний день легеневої гіпертензії відзначили 5 травня 2012 року у Мадриді.

Симптоми легеневої гіпертензії схожі до COVID-19 та інших захворювань, оскільки вони є неспецифічними: задишка, втома, запаморочення та втрата свідомості, біль у грудній клітці, посиніння губ, пальців рук та ніг. Якщо вчасно не провести обстеження захворювання може швидко прогресувати і пацієнтам необхідно буде робити трансплантацію. Однак, якщо серце чи легені в Україні пересаджують, то трансплантацію комплексу серце-легені в Україні не проводять.

Завдяки заходам, спрямованим на підвищення обізнаності населення про рідкісне захворювання, легеневу гіпертензію вдається виявляти у пацієнтів, які страждають на цю недугу на ранніх етапах, що значно дешевше, як припізніх стадіях захворювання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *