ОСТАННІ НОВИНИ

На території давнього монастиря у Раві-Руській виявили самобуд

Вероніка Рой

|

На території монастирського комплексу отців-реформаторів (XVIII століття) у Раві-Руській, який є пам’яткою архітектури національного значення, виявили невідому забудову без жодних дозвільних документів. Про виявлені факти порушення пам’яткоохоронного законодавства вже повідомили міністерство культури України. Про це інформує департамент архітектури та містобудування Львівської ОДА.

Йдеться про найдавнішу збережену пам’ятку Рави-Руської, де тривають ремонтно-реставраційні роботи в межах проєкту міжнародної технічної допомоги. За підтримки Європейського Союзу тут мають з’явитися чотири будинки сімейного типу та Центр діалогу українсько-польської культури.

Реставрація монастирського комплексу отців-реформаторів розпочалася ще у 2015 році. Найперше, за кошти Міністерства інвестицій та розвитку Республіки Польща, у приміщеннях замінили дах.

Також монастирські келії та костел 2015 року передали у власність Курії Львівської Архідієцезії Римсько-Католицької Церкви. Наразі вся документація на роботи, які тут офіційно ведуться в межах міжнародного проєкту, погоджена в Мінкульті. Хоча зауваження до якості їх виконання, як зазначають у департаменті архітектури, також є.

Та найбільшою проблемою виявилися співвласники території комплексу, які приватизували земельні ділянки тут кільканадцять років тому. Зараз на території знаходиться «Нова пошта», готель та інші заклади. Власників земельних ділянок – кілька.

Наприкінці березня до департаменту архітектури ЛОДА з офіційним листом звернувся Архієпископ Митрополит Львівської римо-католицької Церкви Мечислав Мокшицький. Він повідомив, що за місяць на території монастирського комплексу звели стіни та накрили будівлю, розміром 22,5 на 10 м кв, з пандусами, яка, ймовірно, призначена під складські приміщення.

«Оскільки про жодні дозвільні документи на новобуд наразі невідомо, фахівці департаменту архітектури ЛОДА склали акт обстеження території. Його разом із фотофіксацією відправили до Мінкульту, у підпорядкуванні якого перебувають пам’ятки національного значення. Вважаємо, що логічним було б рішення щодо демонтажу новобудови, яка критично порушує цілісність комплексу пам’ятки», – інформують у департаменті архітектури.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: департамент архітектури ЛОДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *