ОСТАННІ НОВИНИ

Львів'янин спалив свій диплом кандидата наук на знак протесту через дисертацію Киви

Ольга Денисяка

|

Львівський медик, викладач Українського католицького університету та колишній речник МОЗ Олександр Ябчанка спалив свій диплом кандидата медичних наук, протестуючи проти того, що одіозний політик і депутат ВР Ілля Кива захистив ступінь кандидата наук. Про це Олександр Ябчанка повідомив ввечері 26 квітня у Facebook, передає Львівський портал.

Медик привселюдно спалив свій диплом перед Львівським медуніверситетом, де він захистив свою дисертацію. Він зазначив, що йому соромно називатись кандидатом наук, оскільки тепер звання остаточно дискредитовано.

«3 квітня 2014 року мені присудили науковий ступінь кандидата медичних наук. Сьогодні Ілля Кива захистив кандидатську дисертацію. Комісія з 13 членів одноголосно проголосувала «За». Зважаючи на це, мені надалі соромно називатись кандидатом наук. Це звання остаточно дискредитовано», написав Олександр Ябчанка.

У дописі науковець просить вважати це офіційною заявою з вимогою позбавити його наукового ступеня кандидата медичних наук.

«Прошу вважати це офіційною заявою з вимогою позбавити мене наукового ступеня кандидата медичних наук. Закликаю інших кандидатів та докторів наук вчинити аналогічно і не йти на компроміси із совістю. Лише так у нас може з’явитись шанс на науку, за яку нам не буде соромно перед нашими нащадками», – зазначив медик.

Олександр Ябчанка – експерт із реформи системи охорони здоров’я. У 2017 році став радником міністерки охорони здоров’я Уляни Супрун, а у 2018 – речником МОЗ за її керівництва. У 2013 році захистив кандидатську дисертацію у сфері педіатрії, гематології. З 2014 року є кандидатом медичних наук.

Нагадаємо, 26 квітня депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Ілля Кива захистив кандидатську дисертацію із державного управління. Тема дисертації Киви — «Механізми впливу громадянського суспільства на державне регулювання правоохоронної діяльності (на прикладі країн ЄС та України)». Члени комісії проголосували одностайно: всі 13 за. Однак чи отримає він новий науковий ступінь, вирішуватиме МОН.

Як пише hromadske,під час захисту народному депутату поставили запитання, однак він не зміг на нього відповісти, пообіцявши надати відповідь у наступній науковій роботі.

Захист відбувався у державному Інституті підготовки кадрів держслужби зайнятості. Журналістів на нього пропускали за списками, які погоджував помічник народного депутата. Тож не всі медійники спершу змогли потрапити на захист: доводилося викликати поліцію.

Крім того, Кива розповів, що його супроводжують «аспіранти й студенти, щоб не допустити провокацій». Охороною він їх не називав.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Facebook/Олександр Ябчанка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *