У Львові пропонують відкрити п’ять додаткових баз «швидкої». Чому це важливо

Наталя Дуляба

|

Щодня «швидка» у Львові виїжджає в середньому на 350 викликів. При цьому на 75% із них медики приїжджають із запізненням. Одна із причин цьому – брак географічно правильно дислокованих баз. Тому в окремих районах міста пропонують розмістити ще п’ять додаткових пунктів базування екстреної медичної допомоги. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив очільник Центру екстреної медичної допомоги й медицини катастроф Андрій Васько.

Станція екстреної медичної допомоги у Львові обслуговує більше 1 мільйона людей. Йдеться як про мешканців міста, так і про кілька сусідніх сіл.

Щодоби на чергування заступають 36-40 бригад «швидкої», які в середньому виконують по 350 виїздів. Втім приїхати вчасно до пацієнта вдається вкрай рідко – медики запізнюються орієнтовно на 75% викликів у Львові.

«Не є секретом, що наші бригади часто не виконують норматив щодо вчасного доїзду. На сьогодні це 10 хв на виклик категорії «критичний» та 20 хв – на категорію «екстрений». Найкритичнішою є ситуація по Львову. Ми повинні визнати, що від 70 до 75% викликів виконуються з перевищенням зазначених вище нормативів. Є складові цієї ситуації, які від нас не залежать, – пандемія COVID-19, корки на дорогах, вузькі дороги, водії, що не пропускають спецтранспорт. Але є й моменти, на які ми можемо і будемо впливати», – відзначив Андрій Васько.

За словами Андрія Васька, для оперативного доїзду «швидкої» у Львові вкрай важлива правильна географічна дислокація пунктів базування. Наразі у місті є п’ять таких дислокацій:

  1. вул. Київська (Франківський район);
  2. вул. П. Орлика (Шевченківський район);
  3. просп. Червоної Калини (Сихівський район);
  4. вул. Медової Печери (Личаківський район);
  5. вул. Біберовича (Рясне).

Втім у Центрі екстреної допомоги проаналізували всі виклики від пацієнтів за останні пів року і дійшли до висновку, що для того, аби пришвидшити доїзд «швидкої», варто додати ще п’ять підстанцій у Львові:

  1. територія психіатричної лікарні на вул. Кульпарківській;
  2. район Левандівки (на базі поліклініки);
  3. район автостанції на вул. Стрийській;
  4. район просп. Чорновола – вул. Хімічної (на базі поліклініки);
  5. Винники (на базі місцевого госпіталю).

«Ми вже подали на погодження до управління майном спільної власності Львівської обласної ради оновлену структуру Центру зі створенням вищезгаданих додаткових 5 пунктів базування у Львові. Всі вони розташовані в зонах, де є проблема із вчасним доїздом бригад. Попередньо ми вже провели переговори та підготовчі роботи на потенційних об’єктах оренди», – додав Андрій Васько.

Нагадаємо, додаткові станції «швидкої» збираються відкрити ще й у Буську,Стрию, Самборі, Дрогобичі, Новояворівську та Червонограді.

Додамо, що з 1 січня в Україні бригада екстреної служби повинна прибути до пацієнта у критичному стані не пізніше ніж за 10 хв. Більше про те, до кого «швидка» має приїхати швидко, а кому доведеться чекати, читайте за посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *