ОСТАННІ НОВИНИ

У християн стартує Великий піст. Що не можна робити до Великодня

Наталя Дуляба

|

15 березня у християн східного обряду розпочинається Великий піст, який триватиме аж до 2 травня – світлого Воскресіння Господнього. У цей час віряни не лише постять, а й дбають про очищення душі. Про це повідомляє Львівський портал.

Великий піст не має сталих дат, він залежить від того, коли християни святкують Великдень. Незмінною завжди є тривалість посту – 47 днів.

У 2021-му Великий піст стартує 15 березня і завершиться у переддень Христового Воскресіння, 1 травня. Сам Великдень цьогоріч припадає на 2 травня.

Великодній піст є найсуворішим для християн, у цей час вони демонструють істинну любов і смиренність перед Христом. Особливу увагу віряни приділяють не лише пісному харчуванню, відмові від своїх пристрастей, алкоголю, але й своїм помислам та вчинкам.

Під час посту не можна вінчатися, веселитися й розважатися. Необхідно більше часу проводити в молитві, ходити до церкви, сподіватися й причащатися, а також прагнути до добрих вчинків.

Що можна їсти

Найсуворіші тижні посту – перший та останній. В деякі дні діють менш суворі обмеження: Благовіщення – 7 квітня, Лазарева субота – 24 квітня, Вербна неділя – 25 квітня, а також вихідні дні. У такі дні дозволена риба та рибні продукти, а також їжа з додаванням олії.

У Великий піст повністю під забороною їжа тваринного походження. До цієї категорії належить будь-яке м’ясо, молоко, яйця і, звісно, всі продукти, до складу яких вони можуть входити. Особливо суворий піст у перший та останній тижні.

Понеділок, середа та п’ятниця – найсуворіші дні посту. У ці дні рекомендується сухоїдіння, тобто можна харчуватися лише невареними стравами без олії. По вівторках і четвергах можна вживати гарячу їжу без олії, а в суботу й неділю – їжу з олією.

Основними продуктами харчування У Великодній піст є чорний хліб і злакові хлібці, різні крупи, всі бобові, гриби, свіжі овочі та фрукти, сухофрукти, різні соління та варення, горіхи й мед.

Скуштувати страви із риби та морепродуктів дозволено на великі свята як Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) та на Вербну неділю (25 квітня).

Хто звільняється від Великого посту:

  • Люди похилого віку
  • Люди з хронічними захворюваннями
  • Люди, які відновлюються після тривалої хвороби
  • Вагітні
  • Маленькі діти
  • Люди, які важко фізично працюють
  • Подорожні, які знаходяться в далекій дорозі

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *